Sjukresor och färdtjänst blir dyrare
Ordförandens röst fick avgöra, och med den beslutade kommunfullmäktige med minsta möjliga marginal i går att höja taxorna för färdtjänst och sjukresor.
Foto: Henrik Radhe
Även vid gårdagens sammanträde med kommunfullmäktige krävdes votering, den här gången med en dramatisk knorr. Centerpartisten Gösta Hult (som till vardags kör buss) tyckte inte om det enda som både allians och opposition var överens om - att sjukresor ska kunna göras gratis på bussarna.
- Det är orättvist för dem som bor så att de inte har tillgång till kollektivtrafik. De måste först betala resor för 1 850 kronor innan högkostnadsskyddet träder in och de också kan åka gratis, säger Gösta Hult.
Han lade därför ner sin röst när det blev dags för votering. Den slutade då 35-35, och i det läget blev det ordförande Lilian Edwards röst som fick avgöra. Hon röstade ja, och därmed blir det höjda taxor.
För sjukresorna höjs egenavgiften med 22-30 kronor per resa, en höjning med cirka 30 procent. Egenavgiften kan nu variera från 31 till 105 kronor, beroende på resans längd och tidpunkt på dygnet.
Ny personalpolicy
Något lägre blir höjningen av egenavgiften för en färdtjänstresa. Den höjs med 8-14 kronor, vilket motsvarar cirka 12 procent. Egenavgiften är 80 kronor för de kortaste resorna och 115 kronor för de längsta.
Höjningen behövs för att täcka ett minus i budgeten. Färdtjänst och sjukresor går med cirka 1,9 miljoner kronor i underskott. Höjningen gäller från den 1 maj.
Efter den voteringen gick sammanträdet i rekordtempo. Utan debatt fick alla kommunanställda en ny personalpolicy, där det slås fast att de ska erbjuda en service som kännetecknas av tillgänglighet, valfrihet och kvalitet, samt att arbetet ska genomsyras av förtroende, omtanke och delaktighet.
Beröm från alla håll fick Stefaan De Maecker (MP) för den snart tre år gamla motionen om åtgärder för att minska läckaget av närsalter till Östersjön. Men enigheten gällde inte hur det arbetet bäst bör ske. Stefaan De Maecker förslog en rad lokala initiativ, gärna i samband med den översyn av avloppsanläggningar som nu görs. Men majoriteten tyckte att den frågan bör skötas inom ramen för det samarbete öarna i Östersjön har i B7-gruppen.
Barnperspektiv
Unisont hyllade ledamöterna Lena Linds medborgarförslag om att varje kommunalt beslut ska föregås av en analys ur barnperspektiv. En checklista ska nu tas fram inom ramen för det arbete som Ida-gruppen (Inflytande Delaktighet Ansvar) utför. Ida-gruppen är kommunstyrelsens styrgrupp för ungdomsinflytande.
I går lämnades en motion med barntema in. Ledamoten Stefan Nypelius (C) vill att nätverket Barnsam får en starkare roll, och föreslår att kommunen ser om det går att satsa extra på nätverkets arbete.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!