Men kyrkans man i styrelsen ser inga problem med att sitta på dubbla stolar.
Stiftelsen Byggnadshyttan på Gotland bildades 1986 av Riksantikvarieämbetet, Samfälligheten Gotlands kyrkor, Gotlands fornvänner och Gotlands kommun. Sedan dess utgörs styrelsen av representanter för dessa grundare.
Marianne Lundberg och Christian Runeby har varit Riksantikvarieämbetets representanter i styrelsen, men i somras beslutade myndigheten att man inte längre skulle ha egen personal på dessa poster.
"Inte lämpligt"
I stället utser myndigheten andra representanter.
- Eftersom vi tecknar avtal och har samarbeten med Byggnadshyttan vill vi inte hamna i en situation där vi blir jäviga, förklarar Marianne Lundberg, som är chef för förvaltningsavdelningen.
- Det är inte lämpligt att personer som är direkt kopplade till myndigheten ingår i en affärsdrivande verksamhet, säger Christian Runeby, chef för enheten för kulturvårdsstöd.
Får alla jobb
Samfälligheten Gotlands kyrkor, som har en plats i Byggnadshyttans styrelse, har också rollen att vara beställare av Byggnadshyttans tjänster.
Den absoluta merparten av de arbeten som Samfälligheten vill få utförda i gotländska kyrkor går direkt till Byggnadshyttan.
Har Byggnadshyttan inte tid eller möjlighet att göra jobbet blir det de som upphandlar tjänsten från andra företag.
"Inga problem"
Men Torsten Gislestam, som både är ordförande i Samfällighetens kyrkonämnd och har en styrelseplats i Byggnadshyttan, ser inga problem med att sitta på dubbla stolar.
- Det här är inga problem. Samfälligheten var en av grundarna till Byggnadshyttan och vem ska representera oss i deras styrelse om vi inte gör det själva?
Blir det mindre kontroversiellt att representera både beställaren och utföraren när verksamheten bekostas av statliga medel och inte församlingarnas egna pengar?
- Nej. Jag har alltid sett till kyrkornas väl. De ska hållas i skick. Det är det som är det viktigaste, säger Torsten Gislestam.
Direktkontakt
Byggnadshyttans styrelseordförande Anders Granat beklagar att Riksantikvarieämbetet inte längre har kvar egen personal i styrelsen.
- De har utsett utmärkta representanter, men det vore ändå bra om vi kunde ha en direktkontakt med myndigheten, säger Anders Granat.
Inom Byggnadshyttan förs just nu diskussioner om att entreprenadverksamheten ska läggas i ett eget bolag. Därmed skulle stiftelsen bara inrikta sig sin utbildande roll och på uppdraget att stödja utveckling och forskning om metoder och material.
- Då finns det kanske en möjlighet att Riksantikvarieämbetet kan vara med i stiftelsens styrelse, säger Anders Granat.
I dag är det Maria Brunskog från Högskolan på Gotland och Lars Grönberg, före detta biträdande stadsarkitekt, som sitter på Riksantikvarieämbetets platser i Byggnadshyttans styrelse.