Tiderna förändras, butiker kommer och går, inte ens dessa två hörnpelare inom den gotländska handeln består.
I månadsskiftet stängs Bingebyhallen i Bingebyområdet, vilken sedan 2018 drivits under Tempo-flagg av Micke Erixon. När nu kontraktet går ut har han ingen lust att fortsätta och ingen annan har heller visat intresse att ta över.
Samtidigt har rivningen det gamla Signalen-huset vid Stenkumlaväg i södra Visby påbörjats. Där har för all del inte varit livsmedelsaffär på många år, men det är ändå en klassisk handelsplats i staden.
– Det är verkligen de två sista bastionerna som faller, det är märkligt att det sker samtidigt, säger Lars Bäckman, författare till Köpmansgillets jubileumsbok ”Handeln på Gotland – historia, människor och minnen”, utgiven 2019.
Det var Kalle Blomquist som, när han 1964 tog över butiken efter Lennart Andersson, gjorde Signalen till Gotlands mest lönsamma Ica-butik med trefaldigad omsättning under 1960-talet.
Detta genom att bland annat införa kvällsöppet. När affärstidslaget upphörde vid årsskiftet 1971-72 hade han öppet till sent redan på nyårsdagen.
Blomquist var orädd och påhittig, reste till USA och tg intryck och var först med mycket: Pizza, salladsbar, delikatessdisk och försäljning direkt från lagret i fastighetens källare, kallat "Taxfree".
– Signalens läcka började när Anders Hellberg 1983 av Ica centralt tilläts bygga ut det som i dag är Ica Wisborg, det skiljer ju bara 700 meter mellan butikerna, menar Lars Bäckman.
Händelsen föranledde stora rubriker då Blomquist, som gick ur tiden i november, blev så upprörd att han valde att lämna Ica och istället bli Vivo-handlare.
Signalen fortsatte dock att drivas i olika regier, men upphörde som butik i maj 2009, då med Markus Wahlgren, i dag på Stora Coop, vi rodret.
På senare år har fastigheten hyst Gåvan-loppis och gym.
Nyligen påbörjades rivningsarbetet, vilket ska ge plats åt tre hus med sammanlagt 60 lägenheter. Tredje kvartalet 2022 ska det vara inflyttningsklart i bostadsrättsföreningen Ordboken.
Bingebyhallen öppnades 1966 av Bengt Hellberg, en butik som under det tidiga 70-talet införde självbetjäning, precis som Signalen och Lansen (idag Ica Wisborg).
Butiken togs sedan över av sonen Thomas och Anders Hellberg. Med åren växte omsättning från åtta miljoner 1972 till 60 miljoner 1994.
För drygt 20 år sedan sålde Hellberg butiken, vilken fortsatte att drivas under Ica-flagg fram tills Ica Maxi öppnade 2007.
Det som startade nedåt-trenden för Bingan var, menar Lars Bäckman, konkurrensen från lågpriskedjor och så småningom stormarknader.
När Prispiraten etablerades på ön 1992 blev det skakigt hos många handlare. 1996 öppnade sedan Rätt pris på Skarphäll där Willys ligger i dag.
Det är som sagt en annan tid. 1951 – för all del rätt länge sedan – fanns det 37 speceributiker inom Visbys stadsgräns, 21 av dem innanför murarna.
I dag finns, utöver stormarknaderna, endast Kometen, Torgkassen, Atterdags, Ica Wisborg och Gråbohallen kvar.
En liten detalj här på slutet, från en annan tid. När Bingebyområdet byggdes på 60-talet fick Ica mandat på att etablera sig i området, berättar Lars Bäckman. Men rättvist ska det vara:
– Så därför ställdes krav från kooperationen att få etablera sig när Gråbo byggdes, och så blev det. Det var innan allting bara handlade om pengar, säger Bäckman.