Året som gått
För hårt kolsyrat, kapsylproblem och en streckkod som inte gav pant i automaterna tillhör det som nu är ickeproblem. Vd Jonny Warg kan därmed koncentrera sig på produktions- och miljömålen.
– Förra sommaren kördes flaskvatten till Gotland i motsvarande 100 långtradare. Det kom inte bara från fastlandet utan från Finland, Norge, England, Frankrike...
Något som han anser vara ett slöseri med resurser. Barlingbo tar därför in flaskämnen till petflaskor och blåser upp dem till önskad volym i bryggeriet. De fylls sedan med gotländskt vatten. Något som innebär en kraftigt minskad vattentransport över Östersjön.
– Vi kan packa in 40 långtradare i en.
Men är det ok att använda Gotlandsvatten i dessa vattenbristtider?
– Vattnet tillvaratas under vinter/vår när vi har mycket vatten.
Produktionen körs då för avsättning främst under sommarperioden. Det innebär förstås ett stort lagerbehov.
– Vi har fyra lager, konstaterar Jonny Warg.
Barlingbo Bryggeri satsar på att ta 40 procent av den gotländska vattenmarknaden i sommar, det vill säga 40 av de 100 långtradarna. Cirka 200 000 liter handlar det om.
Jonny Warg är stolt över att bryggeriet återvinner 80 procent av kyl- och sköljvattnet. Bryggeriet är piggt på utveckling och tester. I ett samarbete med Tekniska högskolan har man i ett vattenreningsprojekt lyckats återvinna 90-95 procent av det använda vattnet.
– Det går till och med att använda regnvatten, konstaterar Jonny Warg.
Och just nu pågår lagringstest för öl i petflaska.