Sidas Östersjöenhet kan få ny huvudman

Östersjöenheten kan vara på väg att lämna Sida. I en utredning föreslås att enheten ska bli en del av Svenska institutet.Men det behöver inte betyda att verksamheten lämnar Visby, förklarar Thomas Johansson.

Thomas Johansson, chef för Sidas Östersjöenhet, välkomnade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Thomas Johansson, chef för Sidas Östersjöenhet, välkomnade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-05-25 04:00
Med EU:s Östersjöstrategi följer nya åtaganden, men inga nya pengar. Av den anledningen har UD gjort en översyn av hur de resurser som finns i dag skulle kunna användas mer effektivt.
Det handlar om 167 miljoner kronor och merparten av denna summa går till Sidas Östersjöteam och Svenska institutets Visbyprogram och Ledarskapsprogram.
I översynen slår utredaren Krister Eduards fast att Östersjöenheten i Visby har gjort ett bra jobb. Den är "ett adekvat instrument för att underlätta Sveriges deltagande i Östersjöstrategins genomförande", skriver han.
- Vi visste att Östersjöstrategin var på gång och vi började anpassa vårt arbete till den redan 2008, berättar Thomas Johansson, som är chef för Sidas Östersjöenhet.

Svenska institutet
I utredningen går man igenom vem som ska vara Östersjöenhetens huvudman för att uppnå fler samordningsmöjligheter.
Utredaren presenterar tre alternativ till Sida: Tillväxtverket, Statsrådsberedningen och Svenska institutet. Och det är Svenska institutet som blir utredarens slutgiltiga förslag till UD.
Här kan man uppnå de tydligaste samordningsfördelarna, genom att verksamheten sammanförs med Visbyprogrammet och Ledarskapsprogammet, som också riktas mot Östersjöregionen.

Kan bli kvar
Thomas Johansson har ingenting emot att Östersjöenheten får en ny huvudman. Han tycker att Sida har varit en utmärkt "mamma" till verksamheten i uppbyggnadsskedet, men eftersom Sida främst förknippas med biståndsfrågor har Östersjöenheten fått ägna mycket tid åt att förklara vad man inte arbetar med.
Men var ska verksamheten placeras?
År 2005 startades Östersjöenheten i Visby. Etableringen var en del av de utlokaliseringar som skedde i spåren av Försvarets nedskärningar på Gotland.
Om Östersjöenheten får en ny huvudman är man inte längre bunden till att ha kontoret kvar i Visby, men Thomas Johansson hoppas och tror att verksamheten kan finnas kvar här. Att vara placerad i Visby är visserligen förenat med en del resande, men det kan kompenseras av att lokaler är dyrare på andra orter.

Samlad kompetens
Dessutom finns personalen här.
- Det vore förödande om man inte tar till vara den samlade kompetens och det kontaktnät som vi har byggt upp här i Visby - och det gör man inte om man flyttar enheten från ön, säger Thomas Johansson och fortsätter:
- Det finns också en symbolik i att vi har vårt kontor i Visby när vi jobbar med Östersjöfrågor.
Östersjöenheten arbetar med att utveckla relationer mellan Sverige och våra grannländer runt Östersjön.
Enheten har regeringens uppdrag att ge bidrag till aktiviteter som riktas mot miljö, energi, social- och hälsofrågor samt civil säkerhet.
Enheten bidrar med både ekonomiskt stöd, rådgivning och kontakter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om