Strax innan elva, då lunchrestaurangen Brinken öppnar, parkerar restaurangägaren Christer Sandström bilen på Södertorg. Genom alla år har han varit där sju dagar i veckan, året om.
- Jag kanske inte har jobbat hela dagarna, men jag har varit inne och öppnat upp varje dag. Förr var det mycket beställningar och fester och då blev det även kvällar, säger han.
På Brinken tycks tiden ha stått still, både vad gäller inredning och meny. Restaurangens signum är menytavlan, där man gör sin beställning genom att trycka på en knapp vid den maträtt man önskar. Sedan går beställningen, i form av en rullande kula, ut i köket.
- Den får vi många kommentarer om. Många undrar vad som händer när de trycker och det finns de som tar kort på den, säger Christer Sandström.
Det är en anrik krog. Redan 1956 fick restaurangen sitt namn Brinken och medan matmoden kommit och gått, har husmanskosten här bestått.
- Konceptet har vi hållit fast vid hela tiden. Vi har kört husmanskost - det är ju det folk vill ha och det har alltid var varit vår styrka. Under alla år har vi alltid haft bruna bönor på måndagar, om det inte har varit en helgdag. Jag äter själv bruna bönor varje måndag, berättar Christer Sandström.
Det är inte bara maträtterna som återkommer, på Brinken är stamgästerna många.
- De flesta kommer kanske inte varje dag, men man känner igen många och det finns turister som kommer tillbaka år efter år. Det är ju det roligaste med jobbet - alla människor som man träffar, säger Christer Sandström.
Många möten
Det har hunnit bli en del möten med gästerna. Den 1 april är det 37 år sedan Christer Sandström tog över Brinken. Då hade han redan jobbat där i åtta år.
Men historien sträcker sig längre tillbaka än så. Den förra ägaren var nämligen gift med Christer Sandströms hustru Birgittas mamma och här höll de sin bröllopsfest.
- Vi hade en kock, som gick i pension förra året, då hade han jobbat här i 47 år. Han började samma dag som vi gifte oss och han serverade på bröllopet, säger Christer Sandström.
Att driva restaurang har inneburit hårt arbete för hela familjen och redan för fem år sedan, då Christer fyllde 65 år, tänkte de sälja. Men så blev det inte. Miljö- och hälsoskyddskontoret beslutade att stänga restaurangen på grund av allvarliga brister i hygien och hantering.
- Vi hade varit ute och rest och firat min 65-årsdag och fick veta det på Arlanda. Då var det inte läge att sälja, då var det bara att fixa det, säger Christer Sandström.
I åtta veckor höll de stängt för ombyggnad.
- Det var en smäll, men vi gav oss sjutton på att komma igång igen, säger Christer Sandström.
- Det var hemskt. Det värsta var att de gick ut och sa att vi var en fara för människors liv och hälsa. Det tog, säger Birgitta Sandström.
Trots skriverierna kom gästerna tillbaka.
- Det var det enda som var roligt. Den dagen vi öppnade igen kom det mycket mer folk än vad vi hade hoppats på, säger Christer Sandström.
Försäljning
Men nu får det vara nog. I år fyller Christer Sandström 70 år och nu ska både rörelsen och fastigheten säljas.
- Vi kommer att lämna ut den till försäljning, så får vi se hur det går, det kanske inte blir något med det, säger Christer Sandström.
Att lämna Brinken blir en stor omställning och för Christer och Birgitta Sandström börjar nu en ny tid i deras liv.
- Vi ska se hur det är att vara tillsammans jämt, det har vi ju aldrig varit, fast vi varit gifta i 48 år, säger Birgitta Sandström.