Som GA tidigare rapporterat har över 40 anställda i den kommunala skolan på ön slutat, och lämnar tomma platser efter sig i höst. En bra bit in på sommaren är det fortfarande många platser som ska fyllas. Rekryteringen går trögt, och regionen har fortfarande inte hittat personal till 24 tjänster inom skolan, varav 19 är lärartjänster.
Trots att siffran är hög förvånar den inte grundskolechefen Torsten Flemming, som är medveten om att den här sommaren varit extra tuff. Att hitta behörig personal till de lediga tjänsterna har varit svårt, och rektorerna har fått jobba hårt för att hitta ersättare.
– Det är en generell bild jag har när jag pratar med rektorer, att de sliter hårt, säger Torsten Flemming.
För Henrik Hammarskjöld, rektor på Norrbacka och S:t Hans i Visby, har det gått bättre än för många av hans kollegor. Han har redan lyckats tillsätta alla tjänster med behöriga lärare.
– Men det har varit trögt, säger han.
Dessutom är den personal han rekryterat redan bosatta och verksamma på Gotland, vilket gör att det istället skapas hål på andra skolor.
– Vi snor ju från någon annan, säger han.
Hammarskjöld tror också att det är lättare att rekrytera lärare till Visbyskolorna än vad det är på landsbygden. Torsten Flemming delar bilden av att det är svårare att hitta personal till skolorna utanför Visby.
– Det är knepigt. Ju längre man kommer från stan, desto svårare blir det, säger han.
Trots att rekryteringen går trögt tror Torsten Flemming att det kommer lösa sig till hösten.
– Det kommer att vara folk på alla tjänster, men alla kommer inte att vara behöriga, säger han.
Lösningen blir då att lärare som saknar behörighet anställs halvårsvis. Det kan leda till att barnen får byta lärare under läsåret, och obehöriga lärare får inte heller sätta betyg själva. Även kvaliteten på själva undervisningen kan komma att påverkas ifall det blir många obehöriga, medger Torsten Flemming.
– Det är klart att det blir bättre kvalitet om vi har kompetenta och legitimerade lärare, säger han.
Eva Edin, HR-chef på utbildningsförvaltningen, har ännu ingen helhetsbild över hur det gått med tillsättningen, eller hur stor andel som är behöriga. Hon väntar fortfarande på att uppgifter om nyanställningar ska komma in.
– Vi hoppas att vi ska ha en ganska bra koll i mitten av september.