Robot hjälper Carl att teckna

Nioårige Carl Jacobsson är blind, men med hjälp av dator och en robot kan han rita och komplettera sina berättelser med bilder.

Punktskrift. Helgberättelserna skriver Carl ut i punktskrift.

Punktskrift. Helgberättelserna skriver Carl ut i punktskrift.

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-05-22 04:00

Förra helgen grillade Carl korv och hamburgare i Barläst och Nisseviken. Om det har han redan skrivit en berättelse i punktskrift. Tillbaka i Norrbackaskolan blir måndagsmorgonens första uppgift att rita en grill.


Linjerna pratar
Till sin hjälp har han en robot. På robotens arm sitter en penna. Det ser ut som om Carl ritar i luften, men han känner både ytan han ritar på och de streck han redan gjort.

- Datorn är bra. Jag kan sudda, kopiera och klistra in. Och så kan linjerna prata, berättar Carl.

Jo, linjerna pratar. Till en ros som Carl ritat har han kopplat naturljud. När pennan nuddar rosens linjer börjar fåglar att kvittra.

När teckningen är klar skrivs den först ut med en vanlig skrivare. Men för att Carl ska kunna känna den körs den i en apparat som får linjerna att svälla till en relief.

Innan Carl fick sin robot använde han en ritmuff. Då fick han trycka hårt med en penna för att göra en relief på plastfilm.

- Det gick inte att göra lika mycket och jag kunde inte sudda, berättar Carl.


Köttbullar och popcorn
Carl visar sin bok med helgberättelser. Den är fylld med teckningar. Här finns en tallrik med köttbullar och mos, klasskompisarna, när han äter popcorn i sängen hos mormor, en smörgåstårta med räkor och tomater.

I dag åker Carl Jacobsson till Stockholm. På ett möte om specialpedagogisk skolmiljö ska han berätta om ritroboten och om hur man gör teckningar med den. Carl är en föregångare när det gäller att använda roboten.

På Gotland finns två elever som med hjälp av Got-IT resurscenter och stöd av pedagogen Karolina Björk arbetar med roboten.

Arbetet ingår i ett försöksprojekt och i hela Sverige är det bara fyra elever som använder utrustningen.


Utvecklar
- Vi har kommit längst på Gotland. Egentligen är det tänkt att roboten ska användas för att elever i högstadiet och gymnasiet ska kunna rita grafer på mattelektionerna, men Carl har använt den för att rita allt möjligt sedan han började i förskoleklass 2010, säger Karolina Björk.


Utveckling
Eftersom Carl använder roboten till annat än grafer har han haft behov av nya funktioner.

- Vi har flera gånger ringt till företaget som gjort datorprogrammet och frågat om de inte kan fixa nya funktioner. Och de har de gjort, så Carl är med och utvecklar roboten, säger Carls assistent Kenny Hällegard.

Kenny hämtar ett av de större jobben Carl gjort med hjälp av datorn, teckningar över solsystemets planeter. Kanske lite för stort att ta med sig till Stockholm, tycker Carl och visar i stället teckningen av hunden Nicke.

- Jag träffade Nicke förra helgen. Mina kusiner Frida och Vilma vill skaffa hund och hade Nicke på prov. Men de ska nog inte ha Nicke. Han är för gammal. De ska nog satsa på en valp i stället.

Hunden är i alla fall ett bra exempel på vad man kan göra med ritroboten. Så det blir Nicke som följer med till Stockholm i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om