Rivning i innerstaden för att bygga nytt

Rivningen av Restaurang Trädgår'n i Visby innerstad är nu igång. En ny restaurang ska sedan byggas på samma plats.

Bild på hur det såg ut före och efter det att restaurangen revs.

Bild på hur det såg ut före och efter det att restaurangen revs.

Foto: Montage

Visby2019-09-18 09:11

– Det blir spännande att se, det är en ganska stor förändring i innerstaden, säger stadsarkitekten Christian Hegardt.

I slutet av 2017, i samband med att fastighetsägaren sökte bygglov, skrev GA om planerna på att riva den nuvarande byggnad på fastigheten Visby Vinkeln 18, där Restaurang Trädgår'n ligger och bygga nytt.

– De har gjort en spännande fasadlösning som utformats i dialog med oss. Man vill bland annat ta bort befintlig kalkstensmur, men ta hand om stenarna och bygga till den. Ovanpå den vill man göra en ny fasad med smidesräcke utanför en glasfasad i två våningar, sa Christian Hegardt då.

Arkitekten Annie Pettersson, som då jobbade vid Visbyark, berättade om uppdraget att ta fram utformningen av den nya fastigheten.  

– Tanken är att på något sätt behålla platsens karaktär som finns där redan i dag. Den kan ge sken av att den är lite ouppstyrd, men har tidigare varit en trädgård bakom en mur. Det är vad jag försökt jobba vidare med, vi vill tydliggöra muren och bygger om med befintliga stenar.

Den nya byggnaden kommer att ha samma höjd som den förra, däremot kommer ytan att bli större.

– Man ville ha en restauranglokal som man kan använda året runt och samtidigt vill vi ha kvar terrassen som är karaktäristiskt för restaurangen och platsen. Det här är en speciell plats och vi har jobbat i nära dialog med regionantikvarie, bygglovshandläggare och stadsarkitekten, sa Annie Pettersson.

GA har utan framgång sökt fastighetsägaren.

Restaurang Trädgår'n rivs för att ge plats åt en ny restaurangbyggnad.
Restaurang Trädgår'n rivs för att ge plats åt en ny restaurangbyggnad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!