Riksutställningar fick redan hösten 2009 signaler om att regeringen ville ändra verksamheten. I kulturpropositionen föreslogs att produktionen av egna utställningar minskas, och verksamheten inriktas mot omvärldsanalys och kunskapsförmedling.
I propositionen aviserades en neddragning av anslaget med fem miljoner kronor 2011. Nu är vi där, och årets budget har krympt till 43 miljoner kronor.
Ny chef
I december tillträdde Staffan Forssell som ny chef för Riksutställningar. Han lockades av den förändring som kulturpropositionen utlovade och Chris Heisters efterföljande utredning av verksamheten.
- Det här är en otroligt proffsig myndighet. Vi har en personalgrupp med en unik kompetens, och vi arbetar i ett hus som är skräddarsytt för verksamheten. Jag lovar, det här är Europas mest kreativa hus, säger Staffan Forssell.
Dagarna innan jul fick Staffan Forssell regleringsbrevet för Riksutställningar, alltså det dokument som stakar ut verksamhetens mål 2011. Men regleringsbrevet ska kompletteras med instruktioner, och de är kulturdepartementet ännu inte klart med.
- Vi är inne i förändrings tid, och håller på att anpassa oss, säger Staffan Forssell.
En sak är dock klar - kravet att spara fem miljoner kronor ligger fast. Staffan Forssell har inlett diskussioner med de fackliga företrädarna om att minska antalet tjänster.
Riksutställningar har i dag 39 anställda, och kanske måste åtta tjänster bort för att klara budgeten.
Samarbetspartners
Facket har föreslagit att Riksutställningar i högre utsträckning försöker hitta nya samarbetspartner, eller på annat sätt få intäkter så att färre tvingas sluta.
Staffan Forssell är inne på samma linje, och han kan även tänka sig att hyra ut delar av huset.
- Vi har ett fantastiskt hus som vi inte vill lämna. Men utrymmena är dimensionerade för en större verksamhet än den vi har i dag, och hyran är hög. Jag kan tänka mig att dela utrymmena med andra, det kan gälla allt från verkstaden till kontorsutrymmen, säger Staffan Forssell.
Sedan 2008 har Riksutställningar ingen styrelse. Ansvaret för besluten om den framtida organisationen vilar helt på generaldirektören. Och Staffan Forssell är van vid förändringsarbete. Han kom till Riksutställningar från en tjänst som vd för Scenkonst AB i Västernorrland, ett bolag som skapades genom sammanslagning av fem institutioner.
- Jag räknar med att kunna lämna ett besked om tjänsterna under våren, säger han.
I väntan på besked arbetar personalen vidare. I samarbete med Historiska museet och Institutet för framtidsstudier produceras utställningen "Resan fram och tillbaka". Utställningen riktar sig mot barn i åldrarna 6-12 år, och ska visa hur människor i olika tider löst problem.
Under våren ska även utställningen "Present" vara klar. Utställningen presenterar de problem som ungdomar tycker är angelägna och som de vill se en lösning på. Utställningen har vernissage på Mynttorget i april, samma dag som vårbudgeten presenteras.