I det stora vita huset vid vÀg 149 i Kappelshamn har det hunnit vara bÄde det ena och det andra. En mataffÀr, en retro-krog och nu Ànnu en restaurang, fast den hÀr gÄngen utan ett specifikt tema.
IstÀllet satsar de nya Àgarna till Kappelshamns veranda pÄ gott och blandat, med fokus pÄ musik och fysisk aktivitet.
â Vi har velat skapa en trevlig miljö som passar alla. Vi har inte heller velat binda oss till nĂ„got tema dĂ„ vi vill ha möjligheten att göra olika saker. Speciellt i trĂ€dgĂ„rden som ju Ă€r vĂ€ldigt fin. Tanken Ă€r att utveckla flera aktiviteter sĂ„ att gĂ€sterna kĂ€nner att de har nĂ„got att göra hĂ€r och vill spendera sin tid hĂ€r, sĂ€ger delĂ€garen Patrik Wigelius.
Tillsammans med Daniel Karlström och Hans HÄgestam tog han över Kappelshamns veranda i februari i Är. Men det var först under midsommarhelgen som de slog upp dörrarna.
Dock har coronapandemin satt vissa kÀppar i hjulen för deras planer. Bland annat hade de tÀnkt anlÀgga en lÄngboll-bana (lawn bowls) pÄ gÄrden, men det fÄr nu vÀnta. IstÀllet fÄr gÀsterna nöja sig med att spela boule, kubb, kasta pil eller lyssna pÄ opera.
Den som stÄr bakom de musikaliska arrangemangen Àr restaurangchefen Ludvig Nilsson, som ocksÄ arbetar som professionell pianist till vardags.
â Vi har redan haft tvĂ„ musikquiz med livemusik som var vĂ€ldigt uppskattade och det kommer vi att fortsĂ€tta med en gĂ„ng i veckan. Men jag kom ocksĂ„ fram till att det skulle vara en rolig grej att göra nĂ„got med opera eftersom det Ă€r det jag annars spelar, sĂ€ger han.
PĂ„ söndagskvĂ€llarna kommer Ludvig Nilsson dĂ€rför att slĂ„ sig ner vid pianot och vid sin sida kommer han att ha olika operasĂ„ngare, som han annars arbetar med i Stockholm. Ăn sĂ„ lĂ€nge Ă€r tvĂ„ kvĂ€llar helt spikade, men flera Ă€r pĂ„ gĂ„ng.
â Vi satsar pĂ„ varje söndag under juli. Det ska bli vĂ€ldigt kul att kunna bjuda pĂ„ opera för förmodligen Ă€r det kanske mĂ„nga gĂ€ster som inte har hört opera tidigare, sĂ€ger han.
Maten som ackompanjerar musiken lagas av kökschefen Patric Steklmacher och hans team. Han berÀttar att det Àven dÀr kommer att vara en salig blandning av olika rÄvaror.
â Grunden Ă€r svenskt och sĂ€songsbetonat och vi kommer att utgĂ„ ifrĂ„n grönsaker och mycket vegetariskt. Men menyn kommer att variera. Det Ă€r det som Ă€r kul att utmana sig sjĂ€lv och hitta pĂ„ nya saker, sĂ€ger han.