Rektorns "dream team" är på plats

Nu är rektor Jörgen Tholins "dream team" på plats. Nya styrelsen för Högskolan på Gotland rivstartade i går med att besluta om en ny forskningsstrategi.

Nykomlingar. I går samlades den nya styrelsen för Högskolan på Gotland och rektor Jörgen Tholin (i mitten) kunde hälsa nya ledamöterna Stellan Sundh, Carin Götblad, Krister Fingal och Gustav Fridolin välkomna till skolan.Foto: Per Leino

Nykomlingar. I går samlades den nya styrelsen för Högskolan på Gotland och rektor Jörgen Tholin (i mitten) kunde hälsa nya ledamöterna Stellan Sundh, Carin Götblad, Krister Fingal och Gustav Fridolin välkomna till skolan.Foto: Per Leino

Foto: Fotograf saknas!

Visby2010-06-10 04:00
Målet för den nya strategin är att forskningen vid skolan ska byggas ut. Några särskilda områden pekas inte ut, utan i stället ser styrelsen gärna spännande kombinationer mellan olika områden. Strategin har som mål att Högskolan på Gotland inom fem år ska ha byggt upp en egen forskningsmiljö.
- För att klara det måste vi bli bättre på att söka pengar, säger nya styrelseordföranden Carin Götblad.

Lämnade KTH
Jörgen Tholin presenterade i februari vilka ledamöter han ville ha i högskolans styrelse, ett förslag som regeringen köpte till hundra procent.
Eftersom man inte får sitta i mer än en högskolestyrelse innebar förslaget ett dilemma för Carin Götblad, som löste det genom att lämna Kungliga Tekniska Högskolans styrelse till förmån för den mindre skolan på Gotland.
- Jag vet hur viktig skolan är för Gotland. Det här är ett jätteintressant uppdrag, säger hon.
Medan Carin Götblad bytt stora KTH mot den lilla högskolan i Visby har Gustav Fridolin gått i motsatt riktning. Han arbetar som folkskollärare vid Lidingö folkhögskola med 60 elever och sitter nu i styrelsen för en skola med närmare 7 000 studenter.

Folkbildningstradition
- Mycket av den folkbildningstradition som präglar folkhögskolorna finns även i den utbildningsmodell med liberal education som högskolan har. Bildning är något mer än det man lär för stunden, säger Gustav Fridolin som kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet i höstens val.
Payex vd Krister Fingal är ny representant för det gotländska näringslivet.
- Högskolan är otroligt viktig för Payex. Vi har många anställda som läst vid Högskolan på Gotland, och utan den hade vi inte funnits här i den omfattning vi har i dag, säger han.
För styrelsen finns fem viktiga punkter på agendan. Utbudet med kurser ska ses över, och man måste fortsätta att utveckla liberal education. Framöver kommer riksdagsbeslut som man måste ta hänsyn till, och satsningen på forskning måste profileras.

Minus till plus
Men den överskuggande frågan är ekonomin. Högskolan har vänt minus till plus, men måste framöver ta hänsyn till minskande ungdomskullar och att konjunkturen påverkar intresset för utbildning.
- Vi har även som mål att förändra balansen mellan de som studerar på campus och de som läser på distans, påpekar Carin Götblad.
I dag läser två tredjedelar på distans. Målet är att nå 50-50.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om