I slutet av maj 2024 sammanträdde tekniska nämnden i regionens lokaler på Visborg. Bland de 28 punkterna på dagordningen fanns ett ärende gällande en bostadsrätt som regionen äger på Signalgatan i Visby. En lägenhet som tjänstemännen i förvaltningen föreslog skulle säljas.
De skriver att den kostar regionen cirka 50 000 kronor om året och hade stått tom sedan 2018. Övriga förvaltningar ska ha svarat nej på frågan om de har något behov av lägenheten.
Tekniska nämnden beslutade att följa förvaltningens förslag. Under hösten värderade Länsförsäkringar fastighetsförmedling – som regionen köper mäklartjänster av – lägenheten till 1,65 miljoner. Den läggs sedan ut till försäljning och en intressent lägger ett bud på 1,6 miljoner. Och nu, inför tekniska nämndens sammanträde på onsdag, föreslår tjänstemännen att politikerna ska tacka ja till budet.
Om försäljningen blir av innebär det att lägenheten stod tom i över sex år innan den såldes. Utifrån regionens uppgifter om den årliga kostnaden innebär det att cirka 300 000 skattekronor har använts för att betala avgiften för en helt oanvänd bostadsrätt. Trots att det i Region Gotlands fastighetspolicy – från 2019 – står att ”fastigheter skall förvaltas på ett ansvarsfullt och kostnadseffektivt sätt”.
Björn Sandqvist är fastighetschef på Region Gotlands teknikförvaltning. Han uppger att lägenheten har använts ”någon enstaka vecka” sedan 2018, men bekräftar att den i övrigt har stått tom.
– Innan vi på teknikförvaltningen tog över den användes den för att kunna erbjuda utsatta personer en möjlighet till nytt boende, berättar Björn Sandqvist.
Enligt honom bodde projektledaren för bygget av kryssningskajen – som invigdes i april 2018 – i lägenheten under en längre period.
– Sedan var det flera olika resonemang kring hur den skulle användas. Bland annat att den skulle kunna fungera som boende för flyktingar, vilket vi är skyldiga att tillhandahålla enligt lag. Men det har i stället varit framför allt Gotlandshems bostäder som använts, säger Björn Sandqvist.
Men varför stod den tom så länge?
– Det beror på flera olika anledningar och hur diskussionerna har gått. Men nu har vi kommit till skott. Och det ingår i ett uppdrag vi har fått från politiken, som handlar om att sälja det som står tomt.
Björn Sandqvist menar emellertid att det samtidigt finns en poäng med att regionen har tomma lokaler tillgängliga. Som ett exempel på den nyttan tar han upp förskolan Tallen i Hemse.
– Förra veckan upptäcktes det en vattenläcka där. Men då kunde verksamheten evakueras till en gruppbostad där det fanns ledigt utrymme. Om det inte hade funnits så skulle vi ha behövt hyra lokal från externa aktörer.
Enligt Björn Sandqvist betalar regionen i nuläget cirka 4 300 kronor i månaden för lägenheten. I den summan ingår avgiften till bostadsrättsföreningen, elabonnemang samt hyran av en parkeringsplats.
Ni har sedan 2018 alltså betalat cirka 300 000 kronor för en lägenhet som inte använts. Vad tänker du om det?
– Det finns som sagt ett värde i att ha tomma lokaler tillgängliga. Man vet inte när de kan komma till användning. Det är som en försäkring – du säger inte upp den bara för att du inte använder den varje dag.