Det var vid en genomgång av de egna verksamheterna utifrån GDPR-lagstiftningen som socialförvaltningen upptäckte att man inte följde lagstiftningen när det gäller 20 bevakningskameror. 19 av kamerorna är uppsatta vid beroendeenhetens boende på Korpen i Visby och en vid porttelefonen utanför individ- och familjeomsorgen på Polhemsgatan i Visby.
– Vi anmäler oss själva till Integritetsskyddsmyndigheten och vi kommer skyndsamt se till att de tillstånd som behövs finns på plats, säger socialdirektör Marica Gardell, i ett pressmeddelande.
Kamerorna sattes upp 2010, då andra regler gällde. År 2018 infördes en ny lag, kamerabevakningslagen och GDPR, vilket gjorde att kraven ändrades och nya tillstånd behövde sökas.
– Kamerorna är viktiga för säkerheten, både för våra medarbetare och för besökare och boende, säger Marica Gardell.
Enligt förvaltningen är både den fysiska platsen och verksamhetsområdet utsatt för narkotikarelaterade brott, hot och våld.
Förvaltningen kommer nu att vidta en rad åtgärder. Det handlar bland annat om att se till att kamerorna har tillstånd, att de sitter uppsatta på rätt sätt, att säkra så att inte obehöriga kan se monitorerna och att det som filmas inte lagras mer än 72 timmar.
Integritetsskyddsmyndigheten utfärdar tillstånd och utövar tillsyn när det gäller kamerabevakning, inkassoverksamhet och kreditupplysning.