Sedan medeltiden har råttor härjat i Visbys avloppsnät. Då som nu är man rädd för att de ska sprida smitta och orsaka andra problem om de blir för många. Region Gotland arbetar därför aktivt för att bekämpa råttorna, som kan bli stora som en vuxen katt i storlek.
– De kan sprida sjukdomar och komma upp i fastigheter från avloppet, säger Anders Ekström, chef för ledningsnätet i Visby och på norra Gotland.
Sedan två år tillbaka har Region Gotland slutat att använda råttgift. Istället monteras miljövänligare spjutfällor i avloppsrören.
– När det kommer en råtta går det ner nio spjut uppifrån med blixtens hastighet. Döden är ögonblicklig och råttan lider inte, säger Anders Ekström och berättar att råttan sedan spolas vidare ut i avloppsnätet.
Spjutfällorna skickar varje gång en råtta dödas en signal till en dator. På fredagarna läser regionen av hur många råttor varje fälla tagit.
Visby innerstad är värst drabbat och där är ledningsnätet också äldst. Men den blöta hösten samlade mängder av råttor i avloppet i Kappelshamn. Efter tips från en fastighetsägare placerades en spjutfälla där. På en enda vecka avlivades 70 råttor i fällan.
Råttorna orsakar ingen skada på ledningarna, men regionen sanerar med omtanke om fastighetsägarna.
– De kan gnaga sig in genom golvbrunnar som ofta är i tunn plast. I sommarstugor som står tomma kan de leva loppan hela vintern, säger Anders Ekström.
Tommy Bodén är platsansvarig för Anticimex på Gotland och han vet hur gott om råttor det är, och vad de kan ställa till med.
– De kan komma in via toaletterna. Folk har lyft på ett toalettlock och då har det suttit en råtta där, säger han.
I Visby innerstad har flera restauranger drabbats av ovälkomna gäster.
– När vi kommer in springer de fritt, man tror inte att det är sant, säger Tommy Bodén.
Han berättar om restaurangägare som, precis som Region Gotland, har valt att sätta in spjutfällor i avloppet:
– På en restaurang tog vi 34 råttor på tre veckor, det var E4:an in, säger han.
Genom att se till att komposter är täta och att hålla rent i sina trädgårdar kan fastighetsägare själva minska risken. Tommy Bodén måttar mellan tumme och pekfinger och berättar att vuxna råttor kan pressa sig igenom ett hål av en enkronas storlek.
– Där det finns människor finns det råttor. Vi bjuder dem på allt de vill ha, säger han.