Efterfrågar mer friktion hos gotländska företagare

Trots tuffa tider är potentialen bland gotländska företag stor, menar den inflytelserike ledarskapsföreläsaren Svante Randlert. Han ser ett större mått av konstruktivt ifrågasättande inom företagen som en viktig ingrediens i framgångsreceptet.

En framgångsfaktor som Svante Randlert trycker på är att ta ut riktningen för företaget via många mindre beslut, i stället för att fatta få men stora och kritiska beslut.

En framgångsfaktor som Svante Randlert trycker på är att ta ut riktningen för företaget via många mindre beslut, i stället för att fatta få men stora och kritiska beslut.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Visby2023-10-23 20:40

På företagardagen härförleden var den gotländske ledarskapsprofilen Svante Randlert avslutningstalare. Sedan sommaren är han med fru och fyra barn hemkommen till Gotland och närmare bestämt mammas gata, faktiskt i just det hus han växte upp i.

– Jag trivs verkligen med att vara tillbaka, allt det fina med Gotland som har varit saknat och som vi nu har flyttat hem till. Människorna är så härliga, tre av mina barn går i skola och alla tre har oberoende pratat om hur snälla alla är och hur fint alla pratar till varandra. Som förälder är det drömmen att få höra från sina barn, säger Svante Randlert.

Han beskriver hur närheten till allt man behöver innebär förhöjd livskvalitet.

– På kort tid har vi fått ett så mycket bättre liv. Det som i Stockholm är en halvtimme bort är i Visby bara tre minuter bort, vare sig det gäller cello-lektion, fotbollsträning eller vad som helst.

Svante Randlert efterlyser mer skav och konstruktivt ifrågasättande i det gotländska företagandet.
Svante Randlert efterlyser mer skav och konstruktivt ifrågasättande i det gotländska företagandet.

På temat "Tänk om vi måste tänka om" tog föredraget avstamp i att det på drygt tre år har uppstått sju kriser som ska tacklas samtidigt.

– Men vi är strutsiga sett till att det sker så mycket, så vi hinner inte reflektera över allt det här, och så undrar vi varför folk är osäkra och är helt slut. Ja, det är klart vi är helt slut; vi sover inte bra, vi är oroliga för hur världen ska bli och hur vi ska få vår egen ekonomi att gå ihop. 

Vad ska vi göra åt det? 

– Det viktigaste i det här, för man har de förutsättningar man har, är att se vad man kan påverka och vad som är viktigast. Det är lätt att man fastnar i det som vi tror är viktigt, men det som vi inte kan påverka, eller det vi vill påverka men som i sin tur inte är så viktigt. 

– Det man som företagare ska fundera på är vad som är viktigast för sig och sitt företag på Gotland. Frågan är vad vi lägger tid på och låter ta vår kraft. Jag upplever att alla känner att vi har aldrig haft så lite tid och ork. Tyvärr ser jag hur de mänskliga batterierna är på rött. Det är jätteviktigt för oss att ha bilen och telefonen laddad, men människan då? 

Är folk kapabla att identifiera de viktiga sakerna som vi kan påverka och ger oss energi?

– Man är kapabel, men vi tar oss inte tiden för den reflektionen. Denna onda cirkel är det lätt att hamna i för evigt. Många säger att de kommer på bra grejer i duschen, men då har man inte reflekterat över den reflektionen. Duschen är nu för många den enda stunden då de inte får ny input, där det finns tid för reflektion och återhämtning. Det är inte arbetstempot som knäcker majoriteten av folk idag, utan det är bristen på återhämtning. Om vi återhämtar oss mer och bättre så klarar vi faktiskt både arbetstempo och en del kriser.

Svante Randlert
Svante Randlert

Vidare menar Svante Randlert att det är viktigt med "skav", i bemärkelsen kreativa meningsskiljaktigheter, för ett företags utveckling. Han är tveksam till huruvida det skaver tillräckligt på gotländska företag i dag. 

– Utan att trampa någon på tårna alltför mycket; där finns det nog utvecklingspotential på Gotland. I en ö-mentalitet så känner man väldigt många och bryr sig om relationer, vilket är fint. Men utan skav och att vi utmanar varandra med konstruktivt ifrågasättande så tänker vi endimensionellt och får enfaldiga åsikter, vilket är livsfarligt. Skav för mig är ren och skär utvecklingspotential, men det ska ske med lyhördhet och medkänsla.

Varför är det så här och varför behöver vi förändras?

– Många tycker det är skönt när alla tycker likadant. Det är naturligtvis inte så konstigt, det är skönt när ingen ifrågasätter, när det inte blir jobbigt. Men då utvecklas vi inte, och att då lyckas förädla det man har blir jättesvårt, säger Svante Randlert. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!