Präster klagar över kränkning

Flera kvinnliga präster kände sig kränkta när en manlig kollega föreläste vid en fortbildningsdag förra månaden.
- Det var direkt olämpligt att bjuda in honom, tycker domprosten Mats Hermansson.

Domprost. Mats Hermansson är domprost i Visby och var inte alls glad över att Sverigedemokrater delade ut flygblad utanför domkyrkan.

Domprost. Mats Hermansson är domprost i Visby och var inte alls glad över att Sverigedemokrater delade ut flygblad utanför domkyrkan.

Foto: Joel Nilsson

Visby2011-12-21 04:00

Markus Hagberg, präst i Varnhems församling, var inbjuden av Visby stift för att tala om nattvarden. Han gjorde det på ett sätt som fick flera kvinnliga präster att känna sig kränkta.

- Han ville inte säga det rent ut, men vi uppfattade det som att han ansåg att den rätta nattvarden är den som celebreras av en man, säger Marianne Witting, präst i Väskinde församling.

Hon tycker även att Markus Hagberg nonchalerade kvinnliga deltagare. Medan en fråga ställdes gick han och hämtade en flaska vatten, utan att titta på frågeställaren.

Markus Hagberg förknippas med den högkyrkliga grenen av Svenska kyrkan, bland annat för sitt engagemang i arbetsgemenskapen Kyrklig förnyelse (där förre domprosten i Visby Ove Lundin är ordförande).

Markus Hagberg är även en av dem som skrev på den så kallade Kalinska listan som samlade motståndare till att kyrkan ska välsigna partnerskap.

- Inget annat stift skulle komma på tanken att bjuda in honom till en studiedag som är obligatorisk för präster. Det var direkt olämpligt, tycker domprosten Mats Hermansson.


Som en krishantering
På Mats Hermanssons initiativ ordnades ett möte där de kvinnliga präster som känt sig kränkta fick möjlighet att prata direkt med biskop Sven-Bernhard Fast. Att likna med debriefeing, tycker Mats Hermansson.

- Jag deltog själv inte vid föreläsningen. Det är mycket olyckligt att de känt sig påhoppade, men jag hoppas att vi rett ut det här, säger biskop Sven-Bernhard Fast.

Biskopen visste att Markus Hagberg tillhör den högkyrkliga grenen, men trodde inte att hans medverkan skulle leda till några problem.

- Jag har läst en del av det som han har skrivit. Markus Hagberg är kyrkohistoriker och har bland annat avhandlat nattvarden, säger Sven-Bernhard Fast.


Kontroversiell biskop
Mats Hermansson tycker att arrangörerna på stiftskansliet varit "lite lomhörda" och oroas inför nästa omgång med fortbildningsdagar i januari.

De har förkunnelsen som tema, och till Gotland kommer den engelske biskopen Lindsay Urwin. Hans motstånd mot att anglikanska kyrkan ska viga kvinnor till biskopar har tolkats som ett motstånd mot kvinnliga präster.

Lindsay Urwin har även uttalat sitt stöd för biskopen i San Joaquin, Kalifornien, som tog sitt stift ur den episkopala kyrkan när kyrkan vigde en homosexuell man till biskop. Lindsay Urwin är konservativ och förespråkar celibat.

- Jag kommer att vara solidarisk med de kvinnliga prästerna. Kommer inte de till fortbildningsdagarna så går inte jag heller, säger Mats Hermansson.


På önskelistan
Sven-Bernhard Fast känner inte till Lindsay Urwins inställning till kvinnliga präster, men påpekar att den engelske biskopen är inbjuden för att berätta om det ungdomsarbete med pilgrimsvandringar som bedrivs i Walsingham.

- Fler församlingar i medeltredingen samarbetar med Walsingham, och flera har önskat att Lindsay Urwin ska komma hit och berätta om arbetet. Det har stått på önskelistan sedan i våras, säger Sven-Bernhard Fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om