När gotlänningarna 2008 fick möjlighet att själva välja vårdcentral så valde många det privata alternativet Visborg. Då verksamheten startade i oktober 2008 hade vårdcentralen cirka 6 600 patienter.
- Vi var fullistade redan från start, berättar Philip Franklin.
Efter det har vårdcentralen utökat lokalerna och nyanställt. Nu har vårdcentralen 21 anställda och antalet listade patienter har genom det utökats till 8 600.
Ännu fler vill ha Visborg som sin vårdcentral. 400 står i kö, men att ta emot fler går inte.
- Utrymmena är fyllda och vi vill inte flytta. Vi har ett hus som passar utmärkt för en vårdcentral. Dessutom vet vi att stora vårdcentraler blir ineffektiva, säger Philip Franklin.
Därför har han skrivit till hälso- och sjukvårdsnämnden.
Vårdcentralen Visborg vill ha en garanti, ett tak, som säger att man inte behöver ta emot fler än 8 600 patienter. Redan nu utnyttjas lokaler och mottagningstider till bristningsgränsen. Fler patienter skulle innebära sämre tillgänglighet och skulle gå ut över den medicinska säkerheten.
Att verksamheten vid Visborg är uppskattad fick vårdcentralen ett kvitto på i går, då Vårdföretagarna presenterade årets lista över hur patienterna rankar landets vårdcentraler. Visborg toppar på Gotland, och ligger på 64:e plats i landet.
Tvåa på Gotland är vårdcentralen i Roma, följd av Hemse, Klintehamn, privata Hansahälsan i Visby, Visby norr, Wisby söder och Slite.
Backe hälsocentral i Jämtland är populärast i landet.