Precis som förra året gjorde den internationella matmarknaden premiär under Almedalsveckan, då man kunde besöka de åtta vagnarna i Visby Hamn. Den första juli flyttade den sedan vidare till Norderstrand. Nu närmar sig slutet för sommarsäsongen och söndagen den 18 augusti blir sista dagen för i år.
Enligt Mattias Andersson, initiativtagare till projektet tillsammans med Pigge och Eva Werkelin, har Matmarknaden varit en riktig succé även i år. Han berättar att de redan överträffat förra årets försäljning på 40 000 sålda portioner.
–Det har gått fantastiskt bra och vi är otroligt nöjda. Vi har sålt mer mat i år och då har vi ändå några dagar kvar, men vi har redan kommit upp i nästan 44 000 sålda portioner. Det måste vi ju se som ett bra betyg, säger han.
Efter förra sommarens framgångar beslutade de sig för att testa på att hålla verksamheten öppen under höst- och vintertid. Bakom Tells Optik vid Österport, närmare bestämt vid vinterstängda Visby Cykeluthyrning, ställde man upp de åtta matvagnarna då. Men flera faktorer gjorde att planen på en livfull plats, även vintertid, inte blev särskilt långlivad.
– Förra året tänkte vi att succén som var under sommaren skulle fortsätta in på hösten och vintern. Men när hösten tog fart och det blev kallt och blåsigt blev arbetsmiljön i vagnarna inte alls särskilt trevlig. Dessutom minskade kundunderlaget drastiskt, berättar Mattias Andersson.
Med dessa erfarenheter i bagaget meddelar han därför att det inte blir någon Matmarknad för gotlänningarna att ta del av under lågsäsong.
– Vi hade kunnat förbereda vagnarna för vintertid, men vi har insett att kundunderlaget den tiden på året inte räcker till för att snurra åtta matvagnar på ett och samma ställe. På söndag blir det därför sista dagen för marknaden i år och därefter blir det vintervila, säger Mattias Andersson.
Matmarknaden, som startade som ett integrationsprojekt med stöttning från regionen och Almi, har lett till nya arbetsmöjligheter för de som driver matvagnarna. Mattias Andersson berättar nu att flera efter sommaren fått fast anställning inom restaurangbranschen på ön.
– Vi har även en familj från Ukraina som går tillbaka till sin produktion och försäljning av dumplings som säljs i dagligvaruhandeln och två personer ska börja studera på högskolan här på Gotland. Det är väldigt kul då det är precis det vi vill att det här ska leda till.
Även om den fysiska matmarknaden kommer att hålla stängt, fortgår planerna med att utveckla konceptet på annan ort. Helagotland har tidigare rapporterat om att matmarknaden etablerat sig i Uppsala. Men planerna stannar inte där.
– Vi har samtal med andra kommuner och kommer att jobba vidare med att sprida projektet till fler städer i Sverige.
Kommer den gotländska marknaden tillbaka till nästa sommar?
– Vi kommer med 100 procent säkerhet tillbaka till nästa sommar på hemmaplan, vid Norderstrand, och då kommer vi tillbaka starkare än någonsin. Vi hoppas även på att likt tidigare år dyka upp i hamnen under Almedalsveckan.
Kommer alla som driver matvagnarna i dag att vara kvar, eller har någon hoppat av?
– Det är för tidigt att svara på, men jag tror mig veta att majoriteten kommer att vara med, säger Mattias Andersson.