I flera år har planer funnits på att använda en del av regionens fastighet Annelund 1:39 intill Visby flygplats för ett nytt industri- och verksamhetsområde. 25 till 30 fastigheter planerades, liksom gång och cykelvägar samt en dagvattendamm.
Det är sex år sedan regionstyrelsen beslutade inleda ett planarbete för området, och förslaget gick sedan ut på samråd. Där blev det plötsligt stopp.
– Arbetet som pågått först med en förstudie och sedan detaljplanearbete har tidigare fått positiv respons från de statliga myndigheterna. I samrådet för detaljplanen motsatte sig flera statliga myndigheter förslaget och menade att det innebar påtaglig skada på flera riksintressen, och att det därmed föranleder överprövning. Det förekom uttryck som att de inte godkänner etableringen, säger Richard Löwenborg, avdelningschef för planering hos Region Gotland.
Trots att det råder brist och finns efterfrågan av industrimark i Visby, och regionen haft kostnader för projekteringen, fick hela satsningen under våren avbrytas.
Istället har regionen gått vidare med två andra områden i Visby: Fem tomter vid Bingers kvarn, längs Merkuriusgatan bakom Arkivcentrum, och fyra tomter mittemot Snicken på Österby.
– Där måste vi först bygga infrastruktur, som vägar och VA, säger Richard Löwenborg och berättar att planen är att påbörja arbetet under nästa år, för att kunna sälja av tomter till företag som vill söka bygglov och etablera sig.
Vilka företag det kan handla om, eller typ av verksamhet, är ännu inte klart.
– Det kan bli blandade verksamheter. Den senaste industrimarken vi släppte var Artilleriet intill återvinningen. Där finns biltvätt, däckfirmor och lager, bland annat. Det skulle kunna bli liknande möjligheter vid Bingers kvarn och på Österby, säger Richard Löwenborg.
Tidsplanen är att sälja tomterna under nästa år. Med en bygglovsprocess på tio veckor skulle områdena i bästa fall kunna börja växa fram och bebyggas redan under slutet av 2026.
– Det känns jättebra att det blir leverans. Vi behöver hålla många processer i gång samtidigt för att några ska ge frukt. Det här borde vara attraktivt, säger Richard Löwenborg.
När området vid flyget nu inte blir bebyggt försvinner de samarbeten kring bland annat vatten- och energifrågor som planerades.
– Vi vet att det finns förfrågningar som inte är i Visby kring att prova en sådan industriell symbios, på ett ställe med bättre förutsättningar, säger han.