Personal kan få betala vid lasarettet

Teknikförvaltningen föreslår att även de anställda ska betala för att parkera vid lasarettet. "Det kommer inte lösa någonting", säger ekonomibiträdet Ewa Lindbom.

Ewa Lindbom menar att parkeringssituationen är betydligt värre än vad den var för några månader sedan.

Ewa Lindbom menar att parkeringssituationen är betydligt värre än vad den var för några månader sedan.

Foto: David Skoog

Visby2019-09-19 10:32

Parkeringen vid lasarettet får både patienter och personal att slita sig i håret. Under den korta tiden Gotlands Tidningar är på plats kör ett tjugotal bilar in på personalparkeringen – och de flesta får köra ut igen.

– Situationen är betydligt värre än vad det var för några månader sedan, säger ekonomibiträdet Ewa Lindbom.

Utöver personalparkeringen har de anställda kunnat nyttja parkeringen vid havet eftersom den varit avgiftsfri under lågsäsong. Nu gäller avgift där året runt, vilket gör att fler tvingas att leta parkering på annat håll. 

Från Pilängsgatan några hundra meter från lasarettet kommer sjuksköterskan Sara Virgin promenerandes. Hon cirkulerade några varv på parkeringen innan hon gav upp och letade rätt på en parkering inne i bostadskvarteren.

– Jag ställer mig ofta där, konstaterar hon.

Sara Virgin bor i Boge och för hennes del är bussen inte ett alternativ. Därför har parkeringen vid jobbet blivit ett stort gissel för henne.

– Jag lägger tio minuter varje dag på att leta parkering, uppskattar hon.

För att lösa problemen föreslår nu teknikförvaltningen att Region Gotland ska avgiftsbelägga hela parkeringen.

"Förslag till nästa steg är att införa parkeringsavgifter på hela tomtmarken, alltså även personalparkeringen som idag är gratis, liknande det system som används på Visborg", skriver de.

Förslaget välkomnas inte av de anställda.

– Vi som jobbar ska inte behöva betala för att komma till arbetet, säger Sara Virgin.

– Det finns inga garantier att man får plats ändå. Vi behöver fler parkeringar. Avgifter kommer inte att lösa någonting, säger Ewa Lindbom.

I somras var situationen på lasarettsparkeringen som värst under Medeltidsveckan. Då delades 60 parkeringsböter ut, jämfört med ett tiotal övriga sommarveckor.

Chefsläkaren Gunnar Ramstedt är kluven till frågan om avgiftsbelagda parkeringar.

 – Förslaget pekar på att antalet parkeringsplatser inte räcker till. Konsekvensen blir att medarbetare som behöver bilen tvingas avstå av ekonomiska skäl, det är inte bra, säger han.

Flera av de Gotlands Tidningar pratar med tycker att idén om att utreda möjligheten att bygga ett parkeringsdäck är bra – men det förslaget valde den förra majoriteten att rösta nej till i fullmäktige.

– Grannarna uppskattade inte det förslaget, säger Ewa Lindbom.

Ärendet kommer att tas upp under tekniska nämndens sammanträde under torsdagen.

Chefsläkare Gunnar Ramstedt är orolig för att personal som är beroende av bilen kommer att tvingas avstå av ekonomiska skäl.
Chefsläkare Gunnar Ramstedt är orolig för att personal som är beroende av bilen kommer att tvingas avstå av ekonomiska skäl.
Karta: Visby Lasarett
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!