Pengar saknas till utgrävning på torget

Det medeltida rådhusets latrinkammare är frilagd och alla vill veta vad som ligger i den. Men pengar till utgrävning finns inte.- Det brinner i knutarna. Det är nu det är hål i marken, säger Sonia Landin.

Vad göms i leran? Arkeologen Per Widerström är en av många som är nyfikna på vad som döljer sig i leran i det gamla rådhusets latrinkammare. Om man inte får fram pengar kommer den outgrävda latrinen täckas över tillsammans med alla sina hemligheter.Arkivfoto: Henrik Radhe

Vad göms i leran? Arkeologen Per Widerström är en av många som är nyfikna på vad som döljer sig i leran i det gamla rådhusets latrinkammare. Om man inte får fram pengar kommer den outgrävda latrinen täckas över tillsammans med alla sina hemligheter.Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-10-13 04:00
GA har tidigare berättat om det gamla rådhusets medeltida latrinkammare som kommit i dagen i samband med grävningarna inför omdaningen av Stora torget. När man grävde för nya vattenledningsrör råkade man komma rakt på den mer än tre meter långa latrinen. Den är fylld av många kubikmeter latrinmassor som omvandlats till lera. Ur leran sticker det upp benbitar och keramikskärvor.
Gamla latrinkammare innehåller inte bara medeltida skräp.
Här göms också berättelser om de verksamheter som funnits i huset. Just den här kammaren kittlar fantasin mer än de flesta. Rådhuset var ju centrum för beslutsfattandet i staden och Valdemar Atterdag är bara en av många historiska kändisar som har varit på besök.

115 000 kronor
När latrinkammaren har frilagts vill alla veta vad som finns i den, men de 115 000 kronor som utgrävningen av latrinen skulle kosta finns inte. Det konstaterades när representanter från kommunen, Gotlands museum och länsstyrelsen i går träffades för att diskutera om det är möjligt att göra en utgrävning.
Kommunen, som driver torg-projektet, har inga pengar till arkeologiska utgrävningar.
Och länsstyrelsen, som fördelar medlen från Riksantikvarieämbetet, får inte dela ut pengar till utgrävningar av fornlämningar som är kända sedan tidigare. Och den här latrinkammaren var känd.
Den frilades första gången på 1920-talet, i samband med utgrävningar på torget. Problemet var bara att den gången visste man inte vad det var man såg. Först tio år senare fick man kännedom om att de som konstruerade medeltidens hus i Visby byggde in latrinkammare av det här slaget.
- Eftersom fornlämningen är känd sedan tidigare skulle det bli fråga om en forskningsgrävning, men några sådana pengar har vi inte heller, säger Majvor Östergren.
- Utan pengar täcks latrinkammaren över och då är det kört för den här gången. Det är inte rimligt att gräva fram den igen, eftersom den ligger så djupt, säger Gun Westholm på Gotlands museum.

Brinner i knutarna
Men än har man inte gett upp. Jakten på utgrävningspengarna fortsätter. På gårdagens möte fick alla uppdraget att leta efter grävpengar. Beatrice Rydén på länsstyrelsen har fortfarande en förhoppning om att man ska kunna göra en omfördelning av de medel som länsstyrelsen får från Riksantikvarieämbetet.
- Som arkeolog tycker jag att det här är jätteintressant. När man har en fornlämning som den här framme så vill man förstås göra en ordentlig dokumentation av den, säger Beatrice Rydén.
- Vi måste söka vidare efter pengar. Den här latrinkammaren är otroligt intressant. Men det brinner i knutarna för det är nu det är hål i marken och det är nu vi kan gräva, säger Sonia Landin som är kommunens världsarvskoordinator.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om