Efter nämndens sammanträde förra månaden ansåg den avgående ordföranden Kjell Skalberg (C) att motståndarna till avgifter varit så högljudda att de som gillade det nya systemet aldrig fick komma till tals.
- Enkätsvaren speglar inte medias uppgifter om att det bara varit negativt. Tvärtom var många positiva till avgifterna, summerade han på presskonferensen efter sammanträdet.
I en insändare i GA, och även på det debattforum som finns på helagotland.se, får Kjell Skalberg kritik för att ha gett en vinklad bild av enkäten.
GA har tagit del av enkätsvaren. På kärnfrågan "tycker du att centrala Visby ska ha parkeringsavgifter?" kan bara 11 procent tänka sig avgifter året runt. 52 procent kan tänka sig avgifter sommartid, så sammantaget är en majoritet av de svarande för någon form av avgift.
27,8 procent säger blankt nej till avgift, och störst är motståndet bland de äldre. Avgiften uppfyllde sitt syfte, tyckte Kjell Skalberg och hävdade att det var lättare att hitta lediga parkeringsplatser i somras. Det tyckte även 31,3 procent av de svarande på enkäten. 30,5 procent märkte ingen skillnad och 13 procent tyckte att det blev svårare att hitta en plats.
På frågan om avgifternas storlek tyckte 56,2 procent att de var på en bra nivå. 21,2 procent tyckte att de var för höga, och 7,1 procent att de var för låga.
Ändrade köpvanor
Affärsinnehavarnas oro för ändrade köpvanor bekräftas av enkäten. Hälften av de som svarat ändrade sina inköpsvanor, 30,7 procent i stor utsträckning och 19,6 procent i mindre utsträckning. 30,9 procent svarade att avgiften inte påverkat inköpsvanorna alls.
Enkäten gav även de svarande möjlighet att skriva ner sina egna synpunkter. Ett förslag som ofta återkommer är att ersätta parkeringsautomaterna med p-skivor. Regionen skulle kunna ta ut en hög avgift för dessa, tycker många, och man kunde begränsa giltighetstiden till ett år.
Många av enkätsvaren ägnar en tanke åt alla som jobbar i Visby och som tvingas ställa bilen på en avgiftsbelagd parkering. De borde slippa avgiften, är en allmän åsikt.
Vid samhällsbyggnadsförvaltningens gatuavdelning pågår utvärderingen av enkäten, som ska vägas samman med den analys som gjorts av p-automaternas loggar. Det konsultföretag som ansvarar för utvärderingen har även talat med handlarna.
- Vi räknar med att ha ett beslutsunderlag klart i februari, så att tekniska nämnden kan fatta ett beslut i mars, säger trafikingenjör Lennart Klintbom vid gatukontoret.