Pandemi satte stopp för satsning – ska ändå betala 350 000

Region Gotland fick rätt i domstol: Visby fängelse tvingas betala en VA-avgift för sin tilltänkta nybyggnad – trots att bygglovet aldrig utnyttjades.
– Då betalar jag för ingenting, menar ägaren Mikael Lundell.

Mikael Lundell framför Visbys gamla fängelse, som i nuläget kan husera omkring 170 personer, i rum, lägenheter och stugor.

Mikael Lundell framför Visbys gamla fängelse, som i nuläget kan husera omkring 170 personer, i rum, lägenheter och stugor.

Foto: Simon Bendelin

Visby2025-03-17 05:05

För tio år sedan hade Mikael Lundell, som äger Visby fängelse vandrarhem och hotell, gjort en helomvändning. Från att ha lagt ut fastigheten för försäljning till att i stället vilja rusta upp och nysatsa.

Bygglovet som lämnades in beviljades först i slutet av 2020 och gällde bland annat lägenheter på ”rastgården” bakom huvudbyggnaden.

Men då var läget åter ett annat; turerna har fortsatt avlösa varandra, i världen, i ärendet – och för företagaren själv.

– Det blev ju pandemi och många i branschen fick en tuffare ekonomi, samtidigt som kostnaderna för att bygga något sköt i höjden. För tre år sedan blev jag dessutom allvarligt sjuk i meningit. Som tur är kunde ambulanshelikoptern snabbt ta mig från ön till Karolinska för operation, annars hade jag kanske inte klarat mig, berättar Mikael Lundell.

undefined
Mikael Lundell har drivit vandrarhem här ända sedan fängelset slutade vara fängelse, det vill säga i snart 30 år.
undefined
Mikael Lundell framför de stugor som framöver ska flyttas, om lägenhetsplanen blir av.

Efter detta behövdes tid för återhämtning och alla satsningar fick ligga på is. Men kosta pengar kunde de göra ändå, skulle det visa sig.

– En ganska otrevlig tjej ringde upp, det är kanske ett år sedan nu, och sa att jag skulle betala 350 000 kronor. Jag förstod inte för vad – och det gör jag fortfarande inte, säger Mikael Lundell.

Det visade sig handla om en VA-avgift för ”tillkommande tariffenheter” som enligt Region Gotland ska betalas oavsett om bygget har inletts eller inte. Tvisten har nyligen nått mark- och miljödomstolen i Nacka, som dömde till regionens fördel. Enligt domen finns det stöd för att ”ta ut anläggningsavgift för tillkommande enheter även om bygglovet inte nyttjas”.

– Men regionen borde bara kunna ta betalt för något de har gjort och de har ju inte gjort något, menar Mikael Lundell – som tillsammans med sin advokat planerar att överklaga.

undefined
Bygglovet gäller bland annat lägenheter på ”rastgården”, bakom huvudbyggnaden, i stället för de stugor som står där nu.
undefined
Skisserna och ritningarna finns kvar. I vilken utsträckning de blir verklighet, det får framtiden utvisa.

Han har egentligen inte gett upp visionen för fängelset.

– Jag försöker faktiskt få till en förlängning av bygglovet. Men med tanke på ekonomin vet jag inte vad som blir av.

Blir Mikael Lundell tvungen att betala den aktuella räkningen, utan att ens ha kommit vidare med planerna, kan det istället bli en helt annan framtid:

– Då kommer jag antagligen att avveckla och flytta. Man ledsnar ju. Man försöker utveckla Gotland och så gör de så här, säger han.

Regionen har valt att inte kommentera detta enskilda ärende utan hänvisar till domstolsdokumenten.

undefined
Mikael Lundell utanför de berömda ”cellrummen”. I ett sådant satt Konrad Tektor Lundqvist, innan han blev den sista offentligt avrättade i Sverige. I ett annat satt Pugh Rogefeldt i tre månader på grund av vapenvägran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!