Öns ungdomar väntar med högskolestudier

- Jag är äldst i klassen, det är läskigt. Men jag har arbetslivserfarenhet som jag har nytta av nu. Så säger Veronica Takac, som tjugo år efter gymnasiet börjat plugga vid Högskolan på Gotland.

Ovanlig. Elin Fahlstedt gick direkt från gymnasiet till högskola. Det är ovanligt bland gotländska ungdomar. Ylva Frögeli och David Bystedt gjorde båda några års uppehåll innan de beslutade sig för att plugga vidare.

Ovanlig. Elin Fahlstedt gick direkt från gymnasiet till högskola. Det är ovanligt bland gotländska ungdomar. Ylva Frögeli och David Bystedt gjorde båda några års uppehåll innan de beslutade sig för att plugga vidare.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-02-13 04:00
Högskoleverket presenterade nyligen statistik som visar att gotländska ungdomar ofta gör ett längre studieuppehåll efter gymnasiet.
- Jag har en känsla av att de behöver mer tid än andra för att bestämma sig. Kanske tänker man plugga vidare på fastlandet, och behöver mogna ett eller två år innan man flyttar. Eller så vill man ut och resa, eller jobba, säger Åke Fehrlund som är studievägledare vid Richard Steffen-gymnasiet.
- På senare år har vi haft avgångskullar på 180-190 elever, och av dem är det kanske 15 som läser vidare direkt, tillägger han.
För Veronica Takac, som tog examen från gymnasiets 2-åriga konsumtionslinje 1990, blev det ett ovanligt långt uppehåll.
- Jag har jobbat, bland annat sex år på Hassela. Men jag kände att om jag ska utvecklas måste jag plugga igen, säger Veronica Takac.
Vid årsskiftet började hon vid Högskolan på Gotland, där hon läser till socionom med sikte att jobba som kurator vid någon skola.

Jobbade på bageri
För Ted Löfgren blev det bara ett sabbatsår efter gymnasiet.
- Jag gick ut teknikprogrammet på Christopher Polhemgymnasiet 2006. Efter det jobbade jag 3-4 månader på bageri i Tingstäde, och så var jag arbetslös.
Snart har Ted Löfgren läst speldesign och programmering i tre år. Under tiden har många av de gamla klasskompisarna gjort annat.
- Jag har kompisar som varit i Sydney för att surfa, softa och ta det lugnt. Men efter hand har allt fler börjat läsa. Jag tror hälften av mina gamla klasskompisar pluggar nu, säger Ted.

Gick vidare direkt
Att läsa vidare direkt är ovanligt. Men Elin Fahlstedt, 19 år, tvekade inte att direkt från gymnasiet till högskola.
- Jag gick ut estetiska bildprogrammet på Elfrida Andrée i somras. Nu läser jag datorgrafik och animation vid spelprogrammet. Det är precis vad jag ville göra, och det är smidigt att bo kvar på ön, säger hon.
- Många av mina gamla klasskompisar pratade om att flytta till fastlandet, men de flesta är kvar.
Elin Fahlstedt gör ett projektarbete tillsammans med Ylva Frögeli och David Bystedt.
Ylva Frögeli, som är 25 år och från Stockholm, läser arkeologi efter att ha jobbat i sex år.
- Jag tänkte jobba mig fram i livet, och aldrig plugga mer. Men så började kompisarna studera för att "bli något". Till slut var det bara jag som inte läste, berättar Ylva som går andra året på arkeologiprogrammet.
David Bystedt, 26 år, har just börjat läsa etnologi.
- För mig var det bra att jobba några år. Efter hand kände jag att jag ville läsa vidare, säger han.

Ovanligt mönster
Högskoleverket har undersökt hur stor andel av gotländska ungdomar som påbörjat högskoleutbildning vid 21 respektive 24 års ålder. Vid 21 års ålder är det så få gotlänningar som läser vid högskola (bara 25,3 procent) att länet är näst sämst i landet. Vid 24 års ålder är andelen 45,8 procent, och Gotland har avancerat till tredje bästa län. Siffrorna påverkas av studenter från fastlandet som skriver sig på ön, men inget annat län uppvisar så stora svängningar i studievanorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om