Olika villkor för häst- elevernas praktikresor

Naturbrukseleverna på Lövsta och Gotlands Hästgymnasium har olika villkor.
Lövsta betalar resan när eleverna ska ut på praktik. På Hästgymnasiet måste många elever betala ur egen ficka.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-05-20 04:00

Diskussionerna har gått heta på Hästgymnasiet i Visby på senare tid. Här protesterar elever och föräldrar mot att eleverna i tvåan måste betala för både resa och uppehälle när de gör praktik på fastlandet. Eleverna får måltidsersättning på 35 kronor om dagen, men den täcker inte på långa vägar de verkliga kostnader som de har för resa, uppehälle och mat. En elev som GA har talat med kommer att få kostnader på omkring 6 000 kronor för sin praktik.

- Vi har pratat med skolan och de säger att de inte kan betala, förklarar flickan.

Nu delar hon och hennes mamma lika på kostnaderna för praktiken.

- Det var knappt att vi hade råd. Jag får betala med mitt studiebidrag som är på 1 100 kronor i månaden, berättar hon.


Lövsta betalar
Om flickan hade gått på det kommunala naturbruksgymnasiet vid Lövsta hade hon åtminstone fått ersättning för resan till praktikplatsen.

- Vi betalar resekostnader, oavsett om praktikplatsen är på Gotland eller på fastlandet, berättar Marie-Louise Pettersson på Lövsta.

- Pengar är en knapp resurs, men vi får ju inte skjuta över kostnader på eleverna, säger Jörgen Olsson, som är utbildningsledare på Lövsta.

På Hästgymnasiet har man som policy att den praktik som naturbrukseleverna gör i tvåan ska ske på Gotland. Om de inte är nöjda med den praktik som de får på Gotland får de själva betala vad det kostar att praktisera på fastlandet.

- De behöver inte praktisera på fastlandet om de inte vill, men de är lite kräsna, säger Malin Fredlund, rektor för Gotlands Hästgymnasium.


"Mycket gnäll"
När det gäller praktik hos veterinärer, som ibland måste göras på fastlandet, och den praktik som görs i trean blir läget ett annat. Då betalar Hästgymnasiet alla resor.

Felicia Åkerblom har valt att praktisera hos en galopptränare på Malta under sitt sista år på Hästgymnasiet. Hon fick hela resan betald och det är hon nöjd med:

- Det är för mycket gnäll och skitsnack och en del vill bara ha. Man får väl tänka på att vi går på en liten privat skola med begränsade resurser, säger Felicia Åkerblom.

Och skolkompisen Emma Ivarsen Johansson, som går i tvåan, håller med:

- Många klagar över att det är så här, men man får väl tänka på att vi har möjlighet att göra en väldigt lång resa i trean.

Utbildningen vid fristående gymnasieskolor ska enligt skollagen vara avgiftsfri.

Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning.

Skolan får dock besluta att eleverna ska stå för enstaka kostnader. Det kan exempelvis handla om att betala högst 300 kronor för en studieresa.

Enligt skollagen är det inte förenligt med skolans värdegrund och principen om lika tillgång till utbildning att vissa elever av kostnadsskäl ska behöva avstå från inslag i utbildningen.

Källa: Skolinspektionen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om