Efter att konsultföretaget Predevo presenterade sitt förslag för en månad sedan är debatten igång om vad ett badhus bör innehålla och hur mycket det får kosta. Priset för ett bad med 25-meterbassäng med tio banor, familjebad, relaxavdelning, gym och kafé beräknades till cirka 360 miljoner och den årliga driftskostnaden till 24 miljoner kronor.
De höga kostnaderna har fått politikerna att tveka. Men ett nytt badhus behöver inte kosta över 300 miljoner. Det hävdar Wisab som nu ger sig in i debatten genom att plocka fram ett gammalt förslag.
Planer på ett nytt badhus i Visby har utretts många gånger. När det gjordes i mitten av 1990-talet tog Wisab fram ett förslag på ett badhus intill Solbergabadet. Det innehöll tre alternativ, allt från en modern badanläggning till ett enklare badhus.
Efter 20 år har förslaget plockats fram på nytt.
– Vi har kört det igenom våra kalkylprogram för att räkna upp priserna till dagens nivå, säger Wisabs vd Stefan Melander.
I måndags lämnades förslaget till Region Gotland. Uppdateringen bör vara mycket intressant för regionen.
Priset för ett badhus med en 25-metersbassäng med tio banor, ett familjebad med två bassänger och bubbelpool, undervisningsbassäng och utrymmen för friskvård är cirka 125 miljoner kronor.
– Det är inte lika omfattande som det Predevo presenterade. Det finns utrymme för friskvård, men det är inte ett gym.
– Å andra sidan finns det så många gym redan i Visby, säger Charlotte Magnusson som är produktionsassistent vid Wisab.
Alternativ två beräknas kosta cirka 85 miljoner kronor. Då ingår en 25-metersbassäng med åtta banor, undervisningsbassäng och barnbassäng.
Prislappen för enklaste alternativet är cirka 65 miljoner kronor. För det får man en 25-metersbassäng med sex banor samt barnbassäng.
Wisabs förslag togs fram av byggkonsulter vid Structor, som anpassade ritningarna till området intill Solbergabadet. Stefan Melander tycker att det är bästa platsen.
– Det ligger centralt i Visby och många skolor har mindre än en kilometer till badhuset, säger han.
Stefan Melander säger att Wisab inte i första hand är ute efter att få ett nytt byggprojekt, utan att det primära är debatten om kostnaden för ett badhus, vad det ska innehålla och var det ska placeras.
– Ska de här idéerna genomföras måste en offentlig upphandling göras, och det är inte säkert att vi vinner den, påpekar han.
Om Region Gotland lyckas sänka kostnaden för ett nytt badhus i Visby frigörs pengar till att rusta upp Hemsebadet, och kanske till och med återöppna Romabadet. Det senare ser Stefan Melander fram emot.
– Jag bor i Roma och hör till dem som brukade besöka Romabadet regelbundet, en gång i veckan, berättar han.