Ny rättegång planerad i kokainmålet

Förra gången fick rättegången mot den så kallade kokainligan ställas in eftersom rätten inte lyckades delge alla åtalade. Nu är en ny rättegång inplanerad.

I mitten av november är en ny rättegång mot den så kallade kokainligan, inplanerad. Förra gången ställdes rättegången in.

I mitten av november är en ny rättegång mot den så kallade kokainligan, inplanerad. Förra gången ställdes rättegången in.

Foto: Vilda Engström/arkiv

Visby2019-10-25 16:01

I dag är det ett år sedan åklagaren väckte åtal mot den så kallade kokainligan, där fyra män i åldrarna 45 till 48 år står åtalade för grovt narkotikabrott, där till åtta misstänkta köpare.

Det var i maj 2017 som ligan i Visby, som misstänks ha sålt narkotika vid åtminstone 35 tillfällen under 2016 och 2017, avslöjades av polisen. Köpen ska i huvudsak ha betalats via Swish, vilket gjorde att polisen kunde spåra ett stort antal möjliga köpare och utredningen svällde.

Männen greps i maj och juni 2017 och satt sedan häktade tills de släpptes i juli samma år, eftersom tingsrätten då gjorde bedömningen att det inte rörde sig om grovt narkotikabrott, utan narkotikabrott av normalgraden.

Två av männen begav sig då utomlands, vilket försvårade utredningen och först i april 2018, nästan ett år efter gripandena, kunde polisen slutredovisa ärendet. Det dröjde sedan till slutet av oktober innan åklagaren väckte åtal. Då återstod utöver de fyra huvudmisstänkta, åtta köpare.

I januari i år skulle rättegången ha hållits, men fick ställas in då tingsrätten inte lyckats delge två av huvudmännen. Nu är en ny rättegång inplanerad i mitten av november, 2,5 år efter att polisen slog till mot den misstänkta kokainligan.

Kallelsen till rättegången gick ut i mitten av september, men av de fyra huvudmännen är det bara en som har bekräftat att han blivit delgiven. Övriga tre har trots flera påminnelser inte bekräftat delgivningen. Även en av de åtta köparna återstår att delge.

Samtliga fyra huvudåtalade är skrivna på adresser i Visby, men tingsrätten misstänker att några av dem lämnat landet.

– Några befinner sig förmodligen utomlands. Vi gör vad vi kan för att lyckas delge alla, säger rättens ordförande Sara Ulfsdotter.

Har ni gjort något annorlunda jämfört med förra gången för att lyckas delge alla åtalade?

– Ja, det har vi. Vi har delvis utnyttjat andra möjligheter för delgivning utomlands. Det finns samarbeten mellan stater för delgivning men det är väldigt långa handläggningstider, säger Sara Ulfsdotter.

Tror du att ni lyckas delge samtliga?

– Jag vill inte spekulera i det. Förhoppningen är att vi lyckas delge alla.

Är det problematiskt att rättegången dröjer?

– Det är ett problem på så sätt att det finns ett intresse både för den enskilde och samhället, tingsrätten, att mål avgörs inom rimlig tid och rättssäkert, att det inte drar ut på tiden, att säger Sara Ulfsdotter.

Gotlands tingsrätt har hittills endast lyckats delge en av de fyra huvudåtalade.
Gotlands tingsrätt har hittills endast lyckats delge en av de fyra huvudåtalade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!