Den nya intensivvårdsavdelningen för patienter med covid-19 finns i lokalerna som tidigare huserade den postoperativa avdelningen. Exakt hur många vårdplatser avdelningen har vill Magnus Iversen, verksamhetschef för IVA/operation/anestesi, inte avslöja. Men enligt uppgifter till GA finns det normalt fem platser på lasarettet och covid-19-avdelningen ska kunna rymma betydligt fler.
– Just nu har vi skalat upp till nästan vår dubbla kapacitet för intensivvården och är beredda att skala upp till tre, kanske fyra gånger vår normala kapacitet, säger Magnus Iversen.
Han vill inte heller berätta hur många respiratorer som avdelningen har att tillgå.
– Det finns tillräckligt många för att kunna hantera hotbilden, säger han och berättar att det förs en dialog med Socialstyrelsen och att det finns en nationell samordning kring detta.
– Vi har också en möjlighet att använda oss av tre av försvarets helikoptrar för nationella IVA-transporter.
Arbetet med att bygga upp den särskilda covid-19-intensiven har pågått i två månader. Bland annat har ventilationen setts över och en sluss ut från avdelningen har skapats.
– Vi skapar att relativt undertryck mot omgivningen för att inte luft från det smittade området ska övergå i övriga områden. Men det viktigaste är hur man förhåller sig helt nära patienten., säger Magnus Iversen, och fortsätter:
– Vi gör mycket för att vara absolut säkra på att det är en säker miljö för personal och patienter. Ambitionsnivå är att arbetsplatsen ska vara det säkraste stället på ön att vara som personal.
Men det är inte bara åtgärder i lokalerna som har krävts för att bygga upp covid-19-avdelningen. Det behövs också utrustning, rutiner, förbrukningsmaterial, medicinteknisk utrustning, rutiner för hur teamen ska arbeta, scheman för personalen och bemanning.
– Vår egen personal räcker inte fullt ut utan vi behöver förstärkning. Och det har vi fått. Ett glädjande tillskott av tidigare IVA-sköterskor, kirurger, medicinare och undersköterskor håller på att skolas in i nya roller, säger Magnus Iversen.
Sist, men inte minst, krävs att personalen har tillräcklig kunskap att hantera patienterna med covid-19.
– De får undervisning om hur sjukdomen ter sig när den kräver intensivvård, hur de ska hantera sin skyddsutrustning och hur arbetssättet kring patienterna ska läggas upp. Dessutom får de lära sig mer om respiratorvård och andningsfysiologi under de här omständigheterna, säger Magnus Iversen.
Hur stor personalstyrka som krävs för att driva covid-19-avdelningen när den är i full gång är ännu en sak som Magnus Iversen väljer att inte svara på.
– Det beror på många faktorer, det går inte att ange ett antal, säger han undvikande.
Förberedelserna för att öppna den nya avdelningen är en pågående process men den nuvarande intensivvårdsavdelningen är inte byggd för det ökade patientantalet. Därför tror Magnus Iversen att den nya IVA-avdelningen för covid-19-patienter kommer att öppna snart.
– Inom de närmaste dagarna. Vi är uppe i nära dubbla verksamheten i nuvarande lokaler och det går inte att blanda patienter som är sjuka i covid-19 med patienter som inte har covid-19 och patienter som kanske har sjukdomen.
Magnus Iversen anser att avdelningen är klar att ta i bruk även om arbetet fortsätter hela tiden.
– Vi har utrustning och fantastisk personal. Vi är redo. Som gotlänning ska man inte oroa sig för vården.