Nu stänger klassiska kaféet i innerstaden

På lördagen tog en nästan 20 år lång era slut. Innerstadskaféet — som bjöd på mer än kaffe och kaka – ska säljas och framtiden är oviss.

På lördagen höll Hedbergs bok- och musikkafé, grundat 2002, öppet för sista gången.

På lördagen höll Hedbergs bok- och musikkafé, grundat 2002, öppet för sista gången.

Foto: Simon Nilsson

Visby2019-09-29 09:11

Det var Ulf Hedberg som öppnade Hedbergs bok- och musikkafé i Visby innerstad år 2002, med målet att göra mer än att bara bjuda besökarna på saft och bulle.

Här på Södra Kyrkogatan 4B har det sålts böcker, bjudits på livemusik, hållits loppis och vernissage. Under lördagen höll Hedbergs bok- och musikkafé öppet för sista gången, åtminstone i den tappning som gotlänningar lärt känna fiket.

Anledningen är att en av de två ägarna, Magnus Wallin, som också driver kaféet, snart lämnar Gotland för Stockholm.

– Det är lite sorgligt. Man har lagt ner väldigt mycket energi på kaféet, säger han.

Sedan starten har kaféet haft tre ägare: Sara Tillman, Magnus Wallin och så grundaren själv, som drev kaféet i över 10 år.

– Klart det är sorgligt. Man har mycket minnen kopplade till fiket. Det var roliga år, säger Ulf Hedberg, i dag pensionär.

– Man kan alltid hoppas att någon vill driva det vidare. Men alla har sina egna tankar och idéer, det kan man inte göra något åt.

Och än är dörren för fortsatt kaféverksamhet i lokalen i innerstaden inte helt stängd.

– Det finns intressenter, men inget är klart ännu, förklarar Magnus Wallin.

I lördags var sista dagen som Hedbergs bok- och musikkafé hade "öppet"-skylten uppe. Magnus Wallin berättar däremot att det längre fram finns planer på att ha en avslutning.

– Något form av avslutning har vi pratat om. Kanske ha öppet en lördag lite längre fram. Men det är ännu lite osäkert om det blir av.

Karta: Södra Kyrkogatan 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om