Matpriserna stiger. I februari var en matkasse i snitt 3,9 procent dyrare jämfört med föregående år, vilket är den högsta ökningstakten på över ett år enligt SCB. Bland annat har mejerivaror, oljor och kaffe haft kraftiga prisökningar.
Men nu har vissa konsumenter fått nog. I sociala medier sprids uppmaningen att inte handla mat under vecka 12. Syftet är att bojkotta stora matvarukedjor i protest mot höjda matpriser. Tanken är inte att storhandla före eller efter bojkottsveckan, utan snarare försöka använda det som finns hemma i skafferiet. Måste man handla uppmuntras det att göras från mindre lokala livsmedelsbutiker.
En som ska delta i protesten är Ingalill Nylander, som promenerar genom Östercentrum i förmiddagssolen.
– Ja, jag ska inte handla någonting den här veckan. Men jag handlar inte så ofta så det gör nog inte så stort avbräck.
Däremot tycker hon att initiativet är bra.
– Man får ju prova sig fram, vad ska man annars göra? Man ser ju att vissa butiker har väldigt höga vinster till exempel, det är lite konstigt.
Själv har Ingalill Nylander noterat de höjda matpriserna. Det märks extra tydligt när man ofta köper samma varor, ibland tycker hon att det känns som att priserna höjs från vecka till vecka.
– Kakor, smör och tomater har blivit dyrare. Det höjs på alla avdelningar.
För att möta de ökade kostnaderna har Ingalill Nylander vidtagit en del åtgärder. Till exempel har hon helt slutat köpa tomater.
– Man behöver inte ha tomater på vintern. Förr, när jag växte upp, åt man aldrig tomat eller gurka på vintern.
Även Evert Bjuhr har hört talas om bojkotten, både genom Facebook och på radion.
– Jag tror att det kan vara en bra idé. Då kanske man kan pressa ner priserna något i alla falll, säger han.
Trots att Evert Bjuhr tycker att de flesta varor blivit dyrare – speciellt ost, smör och mjölk – har han i nuläget inga planer på att själv delta i bojkotten.
– Det är väl mer här i stan man håller på med sånt. Vi bor inte här, säger han.