Nämnd kräver tillbaka 90 000
Kultur- och fritidsnämnden har nu beslutat att kräva tillbaka de 90 000 kronor som Roxy fått via Inger Harlevi av kulturföreningen S:t Nicolaus.Det har funnits stora brister i den ekonomiska styrningen och uppföljningen av Kammarmusikfestivalen. Det framhålls i den externrevison som gjorts.
Kommunen vill ha tillbaka pengar som betalats ut till Inger Harlevis och Lennart Koskinens stiftelse. foto: henrik radhe
Foto: Henrik Radhe
- Jag har ingen aning om hur nämnden resonerat, kommenterar Inger Harlevi beslutet att återkräva summan. Jag deltog inte i det ärendet på grund av jäv, vi la det sist och jag lämnade Lövsta. Men det är den summan, det fanns 89 000 kronor på kontot och sen rundade jag av. Men jag vet inte exakt hur mycket pengar som nämnden förskotterade till Roxy.
Kultur- och fritidschefen Lars Danielson fastslår att man betalat de räkningar som följt på festivalen i avvaktan på att kostnaderna skall regleras mellan parterna och där ingår inte kommunen som inte är en del av festivalen.
- Det handlar om de 90 000 kronor som Inger Harlevi gjorde en grej av. Nu har Roxy fått dessa och då passar det som hand i handske att de går in och betalar det vi ligger ute med. För festivalens del ligger vi ute med totalt cirka 100 000 kronor åt Roxy. Vi tog över räkningar som de skulle betala som arrangör, annars hade de gått i konkurs.
Underskottet
Festivalens ekonomiska underskott 2009 blev 212 466 kronor fastslås i den externa revision som gjorts av konsultföretaget PriceWaterhouse-Coopers. Efter det kapitaltillskott som kultur- och fritidsnämnden gick in med om 217 337 kronor är resultatet plus 4 871 kronor.
I rådgivningsrapporten konstateras att det funnits stora brister i den ekonomiska styrningen och uppföljningen av festivalen. Detta genom avsaknad av skriftliga överenskommelser och avtal samt ingen formellt fastställd och godkänd budget av de olika parterna/intressenterna.
Nämnden behandlade således rapporten vid tisdagens sammanträde. Nämnden har inte givits någon formell möjlighet att agera förrän det ekonomiska underskottet var ett faktum, konstaterar man. Detta eftersom ingen formell rapportering skett i nämnden mellan att informationen lämnades om bidragsansökan till Kulturrådet i februari 2009 och diskussionen kring hanteringen av det ekonomiska underskottet i oktober 2009.
Rapporten kommer också med flera förslag för att festivalen i framtiden skall bli ett professionellt arrangemang med tydliga roller och ansvar. Nämnden beslutade att utifrån rapporten se över sina rutiner kring hur rapporter i nämnden protokollförs samt att avsätta en halvdag för att diskutera erfarenheter och lärdomar som kan dras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!