Allt fler vuxna väljer att studera och omskola sig. Under förra året samsades 2 000 elever, en del på distans men de flesta i slitna och undermåliga lokaler på Visby norr.
– Vi hade 488 elever på SFI och 1 584 i grundläggande och gymnasiala utbildningar, säger avdelningschef Hanna Sällström Jonasson.
Skolan inryms i gamla industrilokaler som anpassats och blivit permanenta, med kontor, personalutrymmen och klassrum. Enligt en ny rapport bedöms 1 800 kvadratmeter av totalt 4 400 ha bristande underhåll. Vissa är helt utdömda.
– Det är dåligt med ventilation och värme, och man gör inget underhåll utifrån behoven, säger hon.
Fukt i husgrunden har varit ett återkommande problem, trots att hela fastigheten dränerades för två år sedan.
– Bottenplattan är troligtvis inte bra. Vi tycker att det luktar mögel och folk fick problem med ögonen. Två kontor fick vi utrymma, säger Hanna Sällström Jonasson och berättar att det lades nya golv där i våras, men att ett annat rum stängts av och inte används:
– Vi har ett arbetsgivaransvar. Där vill vi inte låta någon sitta.
Tillfälliga lokaler har lösts med paviljonger som kopplats till huskroppen, med en labyrintliknande planlösning som följd.
– När det är mycket elever här känner man nästan hur golvet gungar.
Trycket på vuxenutbildningar antas växa och lokalerna är redan trångbodda. Bedömningen är att man behöver ytterligare 900 kvadratmeter.
– Behovet av kompetensförsörjning är jättestort, bland annat på Heidelberg och inom industrin, för vårdpersonal och kockar, säger Hanna Sällström Jonasson och berättar att socionomutbildning startar på distans och en grundutbildning för fritispersonal.
Politikerna har tre alternativa lösningar: En rivning av de befintliga lokalerna och bygga nytt skulle kosta 192 miljoner kronor.
Att renovera och komplettera med nybyggen skulle kosta nästan lika mycket, 168 miljoner kronor.
Det tredje alternativet är att ta över grundskolans lokaler, när elevantalet i norra Visby antas minska kraftigt. Som Helagotland berättat finns ett förslag att stänga Polhemskolan, där vuxenutbildningen redan i dag nyttjar lokaler.
Hanna Sällström Jonasson understryker att det inte handlar om de eller dem, och att vuxenutbildningen helt oavsett det behöver nya lokaler.
– Det vi vill är att det blir en bra lösning för våra elever. Polhemskolan vore en ekonomiskt fördelaktig lösning.