Minskad befolkning igen – så många bor på Gotland nu

Den negativa befolkningstrenden fortsätter. Under första halvan av 2024 har befolkningen på Gotland minskat med 140 personer. "Det kommer bli tufft för oss", säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Befolkningsstatistiken för första halvåret av 2024 visar att gotlänningarna blir färre.

Befolkningsstatistiken för första halvåret av 2024 visar att gotlänningarna blir färre.

Foto: Emil Lundberg

Visby2024-08-21 05:00

I fjol rapporterade Helagotland att befolkningsmängden på Gotland minskat för första gången på 10 år, enligt Statistiska centralbyråns siffror. Nu visar SCB:s senaste halvårsstatistik att den negativa trenden fortsatt även under 2024. Mellan 1 januari och 30 juni har befolkningen på Gotland minskat med 140 personer, från 61 029 till 60 889. 

– Vi trodde en bit in på året att det skulle se positivt ut. Men samtidigt vet vi enligt prognoser att siffrorna kommer att gå neråt åren framöver. Det gäller ju inte bara Gotland, utan hela Sverige, så det kommer bli tufft för oss och andra kommuner, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

undefined
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

SCB:s statistik för första halvan av 2024 visar på den minsta befolkningsökningen i Sverige under hela 2000-talet. I år har landets befolkning ökat med endast 1 600 personer, vilket är en drastisk minskning jämfört med motsvarande period 2023, då befolkningen ökade med 23 800. Minskningen beror delvis på en ökad utvandring från Sverige, men också att barnafödandet fortsätter nedåt, vilket är en fortsatt trend även på Gotland, enligt SCB.

I den regionala utvecklingsstrategin för Gotland är ett av målen att öka befolkningsmängden genom inflyttning från andra delar av Sverige och utlandet. Meit Fohlin betonar att de största förbättringsområdena för att attrahera nya gotlänningar är transportmöjligheterna till och från ön, samt bostadsmarknaden.

undefined
Regionen vill att fler människor ska flytta till Gotland för att öka befolkningsmängden på ön.

– Vi har höga bostadspriser och i snitt låga löner på Gotland. Vi behöver bättre tillgång till bostäder och fler tidsvärda resor till och från ön. 

Hon pekar även på att Gotland som attraktivt besöksmål medför stora utmaningar på den gotländska bostadsmarknaden.

– Det kostar att vara ett attraktivt besöksmål. Jag är inte emot besöksnäringen, men vi måste våga prata om konsekvenserna av den. Besöksnäringen bidrar till företagen och skapar ett stort utbud, men vi behöver fler som bor här och bidrar till kommun- och regionskassan, säger hon och fortsätter:

– Väldigt många som äger bostäder på Gotland hyr ut merparten av året och öns attraktivitet gör att bostadspriserna går upp, vilket i sin tur gör att det är svårare att flytta hit. Det är en stor orsak till att den gotländska bostadsmarknaden inte är tillgänglig för familjer som vill flytta hit för att bo här året om, säger Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!