Det är politikerna som är navet i Almedalsveckan och partiledare och ministrar står i fokus. Under flera år har också en nästan fulltalig regering kunnat ha sitt regeringssammanträde i Visby under veckan.
Men en tillbakablick i Almedalsprogrammet visar att ministrarnas närvaro minskar markant i år.
2016 spenderade de tillsammans 76 arbetsdagar i Almedalen. 2017 och valåret 2018 var de på plats nästan lika länge. Men i år kommer ministrarna bara att vara på plats under 49 arbetsdagar, enligt deras pressekreterare och programmet.
Att statsministern inte kommer är känt sedan tidigare. Förutom honom väljer också utrikesminister Margot Wallström, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, utrikeshandelsminister Ann Linde och miljö- och klimatminister Isabella Lövin att stanna hemma.
Enligt pressekreteraren Jakob Lundgren har Isabella Lövins val ingenting att göra med att statsministern stannar hemma.
– Miljöpartiet fattar sina egna beslut, förklarar han och fortsätter:
– Isabella Lövin medverkar om hon talar eller om det är motiverat utifrån hennes sakområde – och det var det inte i år.
Handelsministern är tvungen att prioritera.
– Hon ska vara med på ”Aid for trade”, en konferens om feministisk handelspolitik och det är ett prioriterat område. Det är alltså inget ställningstagande. Almedalen är fortfarande en viktig demokratisk mötesplats, säger Ann Lindes pressekreterare Klara Linder.
Fackförbundet Unionen har inga egna arrangemang i Almedalen i år.
– Allmänhetens förtroende för Almedalsveckan har minskat och även mediernas redaktionella bevakning minskar. Vi tar en paus i år och analyserar Almedalsveckans utveckling, förklarar Philippe Fernström, pressansvarig på Unionen.
Beslutet har alltså ingen koppling till ministrarnas beslut, men politikernas medverkan är viktig, menar Philippe Fernström:
– Almedalsveckan ska vara en mötesplats för politiker och intresseorganisationer. Den blir mer relevant om även högt uppsatta politiker närvarar.
Magnus Huss på IKEM, Innovations- och kemiindustrierna, var tidigare general för industriföretagens miljonsatsning i S:t Hans ruin under Almedalsveckan. Han har varit i Almedalen i mer än 20 år och märker att något har förändrats. Det har blivit svårare att få med ministrar i panelerna.
– Politikerna är på plats under en kortare tid och det är stor konkurrens om deras tid. De prioriterar mediehusen som kan sända över hela landet. De fanns inte i Almedalen för tio år sedan. Och det är klart att de hellre är med på Opinion debatt än på ett seminarium med möbelindustrin, säger Magnus Huss.
I år blir det inget tält i S:t Hans ruin. IKEM hyr i stället ett hus med trädgård, där de har rundabordssamtal för särskilt inbjudna som inte är öppna för allmänheten.
– Om man gör ett stort offentligt seminarium vill man ha med ett namn som alla känner igen. Så nu testar vi det här i stället. Det kanske är bättre? För vi måste inte ha politiker på plats om vi vill lyfta en fråga. Vi kan lyckas lika bra om vi talar med politiskt sakkunniga eller folk från tankesmedjorna som är med och formar politiken, säger Magnus Huss.