"Många förknippar medeltiden med äventyr"

Årets upplaga av Medeltidsveckan är här och vd Christopher Sandberg har höga förväntningar. "Det tar ett och ett halvt år att planera allt."

I år arrangeras Medeltidsveckan mellan den 4 och 11 augusti.

I år arrangeras Medeltidsveckan mellan den 4 och 11 augusti.

Foto: Arkiv.

Visby2024-08-03 12:30

Varför väcker medeltiden så stort intresse? Christopher Sandberg tror att det har att göra med att många förknippar tiden med sagor, romantik, drömmar och äventyr. 

– Allt från Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter till fantasylitteratur, ballader, musik och folktro.

Att det kommer så mycket folk till just Medeltidsveckan på Gotland har även att göra med platsen, tror han.

– Visby har en så välbevarad medeltida stadskärna, med ringmuren och allt. Det är påtagligt här.

undefined
Christopher Sandberg är vd för Medeltidsveckan.

I år arrangeras Medeltidsveckan mellan den 4 och 11 augusti. Förberedelserna har pågått i ett och ett halvt år. Det är mycket som måste samordnas för att få allt att fungera, säger Christopher Sandberg.

– Vi har över hundra ton rekvisita, marknader, spelplatser och programpunkter med hantverkare, föreläsare, artister och musiker. Det krävs mycket för att alla ska få det de behöver, med utrustning, teknik och annat. 

Temat för 2024 är häst och under veckan kommer det bland annat hållas en hästparad med olika hästraser och historisk vagnkörning. 

Bland de drygt 700 programpunkterna finns det några saker som Christopher Sandberg ser extra mycket fram emot. En höjdpunkt är korandet av årets historiska kock – en mattävling med medeltida ingredienser. En annan är det klassiska tornerspelet. 

– Det är en fin återkommande tradition. Det är så kul när läktaren är fullsatt med folk som hejar och buar, och de som deltar är otroligt duktiga. 

undefined
Tornerspelen innebär flera grenar fyllda av fart.

Christopher Sandberg har arbetat med Medeltidsveckan i fyra år, men själv deltagit sedan 1992. 

– Ärligt talat ser jag mest emot att träffa alla människor. Det är lite som midsommar, julafton och födelsedag i ett. Det kanske låter smörigt men det är verkligen unikt med så snäll, trygg och kul stämning. 

En omdiskuterad fråga de senaste året har varit inträdet, som tidigare varit gratis. Även i år är det biljett som gäller. Festivalbandet är gratis för barn upp till 6 år och säljs med rabatt till ungdomar, studenter och pensionärer. Ett dagband till ordinarie pris kostar 159 kronor.

– Den lösningen var omtalad för några år sedan, men nu får vi mest positiv respons. Själva poängen är att det blir tungt för Gotland när det kommer så mycket turister, med vatten, sanitet, säkerhet och ordning. Allt detta bekostar Medeltidsveckan och då är det viktigt att besökare till ön är med och betalar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!