"Måste ta saken i egna händer"

Mannen sitter häktad för misshandel - samtidigt cirkulerar hotfulla meddelanden på Facebook om att "gatans lag" ska ta saken i egna händer. Polisen kan få svårt att komma åt avsändaren.

Roger Björkander. "Det är inte säkert att identiteten på avsändaren är rätt", menar kriminalinspektör Roger Björkander. arkivfoto: tobias wallström

Roger Björkander. "Det är inte säkert att identiteten på avsändaren är rätt", menar kriminalinspektör Roger Björkander. arkivfoto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Visby2011-03-24 04:00

Förra veckan greps en man i 30-årsåldern, misstänkt för mordförsök på en kvinna. Vid häktningsförhandlingen hade brottsrubriceringen ändrats till misshandel. Mannen sitter häktad, men parallellt med polisens brottsutredning pågår en smutskastningskampanj mot honom på Facebook.


Uppmaning
En person uppmanar andra att skicka vidare ett meddelande där han namnger den häktade mannen och redogör för hur allvarligt brottet är. I meddelandet resonerar han också kring hur små utsikterna är att den häktade mannen får ett kännbart straff.

"Då det svenska rättssystemet kommer fallera då han är tidigare ostraffad & knappast kommer få ett kännbart straff så måste gatans lag ta saken i egna händer. Det är vi som måste se till att det inte händer igen", står det i meddelandet. Läsarna uppmanas att berätta om mannen för alla sina vänner och bekanta för "det kommer att hända igen med nästa tjej. Kanske är det din vän, syster, arbetskamrat som står på tur".

Inget uttalat hot framförs i meddelandet, men det avslutas med att den häktade mannen aldrig mer ska få frid på Gotland.

Meddelandet på Facebook har polisanmälts. Polisen anser inte att innehållet kan betraktas som olaga hot.

- Vid olaga hot ska det framställas ett hot om brottslig gärning. Det här är bara obehagligt. Vi rubricerar det som förtal och lämnat det vidare till åklagare för prövning, berättar kriminalinspektör Roger Björkander.


Svår utredning
Men ärendet kan bli svårt att utreda. Trots att de flesta som agerar på Facebook framträder med både namn och bild är det svårt att fastslå att det verkligen är den personen som har skickat meddelandet.

- Det är inte säkert att identiteten på avsändaren är rätt. Man kan ju öppna ett konto i vilket namn som helst på Facebook, säger Roger Björkander.

Kriminalinspektör Johan Karlström, som arbetar med IT-brottslighet, har varit med om det här problemet förut. Hot och ofredanden som framförs via Facebook, Twitter eller Hotmail, är ofta mycket svåra att komma åt. Företagens servrar står i USA och då har den svenska polisen svårt att få ut de IP-adresser som ofta behövs för att binda en person vid ett brott.

- För att få ut trafikinformation från ett amerikanskt företag måste vi ha ett straffvärde på minst två års fängelse i Sverige. Förtal ger bara böter, säger Johan Karlström.

- Det är jättesvårt att utreda den här typen av brott. Och det är en brottslighet som jag tror kommer att öka lavinartat. Förr framfördes den här typen av hot på telefon eller på krogen. I dag gör man det på de här sidorna i stället, säger Johan Karlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om