Ordförandeskapet i Rädda barnen har Kerstin Blomberg lämnat bakom sig, men den läxläsning som Rädda barnen bedriver på Kupan varje vecka vill hon inte släppa.
- Jag tycker att det här är den bästa verksamheten vi har, säger Kerstin Blomberg.
Det är onsdagskväll och en samlingssal på Kupan fylls med folk. Alla skriver upp sina namn på en tavla och det blir en härlig blandning av namn från hela världen: Torgerd och Noor och Samsam och Meynard och Lars och Mascud och Nimaan.
Ett 40-tal personer brukar de bli när det är läxläsningskväll. Ungefär hälften är frivilliga som rycker in som lärare, medan den andra hälften är elever som kommer för att få hjälp med sina läxor.
Några är i tioårsåldern och flera är ungdomar som går på högstadiet och gymnasiet. Men här finns också en handfull föräldrar som följer med sina barn till läxläsningen därför att de själva har läxor från Komvux eller svenskundervisningen.
Favoriter
Kerstin parar ihop lärare med elever. Några av barnen har favoritlärare som brukar hjälpa dem med alla deras läxor, men när det handlar om matematik på högre nivåer brukar eleverna få hjälp av Rädda barnens egna "matteexperter".
Yasin Husseini kom till Sverige från Afghanistan som ett ensamkommande barn. I dag är han 20 år och bor i egen lägenhet. Han går andra året på gymnasiets byggprogram och tar skolarbetet på stort allvar, men ibland är det knepigt.
- Jag bor ensam och har ingen att fråga när jag behöver hjälp, säger Yasin.
I dag har han en engelskaläxa och vid ett bord i Kupans café jobbar han sig igenom den tillsammans med Torgerd Pettersson, som är pensionerad mellanstadielärare. Hon håller sig till engelska genom hela läxläsningen för att Yasin ska få mer övning att prata.
- Det är jättesvårt att lära sig två språk samtidigt, för man blandar så lätt ihop det, säger Yasin.
Men Torgerd kör på: "Where were you last summer?" “I was in Denmark" hörs det när vi går vidare till nästa bord.
Frivillig
Där sitter högskolestudenten Kalle Fritz tillsammans med Lucas Cederlund som går i fyran. Lucas tycker att Rädda barnens läxläsning är ett riktigt bra påfund:
- Man slipper göra läxorna hemma - och så får man kakor!
Kalle ställde upp som frivillig på läxläsningen för att han hade tid och för att han tycker att människor ska hjälpa varandra. På köpet har han fått goda vänner. När kvällens läxläsning är över ska eleven Nimaan följa med honom på thaiboxning.
Vuxentid
Kerstin Blomberg tycker att det blir bäst när varje elev har en egen lärare. Då får ungdomarna inte bara läxhjälp, utan också egen tid med en vuxen.
- Det kan vara viktigt om man lever i en familj med många syskon, säger hon.
I kväll är lärarna nästan lika många som eleverna, men Kerstin Blomberg söker efter fler frivilliga. När den nya mötesplatsen på Gråbo öppnar i april ska Rädda barnen starta ytterligare en läxläsningsgrupp där.
Om det blir populärt kommer lärarna inte att räcka till alla barn.
Ringar på vattnet
- Jag dyker på alla jag träffar. En del säger att "jag är ju ingen lärare", men det behöver man inte vara. Som läxläsningslärare kan man bli både som en kompis, förälder, storasyskon och förebild, säger Kerstin och fortsätter:
- Och ibland ser vi att det blir ringar på vattnet. En man har lärt en kille från Burundi att spela golf och en annan kille har nu gått handledarutbildning på körskolan för att lära en flicka från Afghanistan att köra bil.