Många sjätteklassare på ön har problem

Påfallande många gotländska elever i årskurs 6 har svårt att koncentrera sig, och många upplever att deras problem påverkar vardagen. Av eleverna i årskurs 9 uppger många att de känner sig nedstämda, men få tycker att det påverkar det dagliga livet.

Visby2010-03-25 04:00
Drygt 1 200 gotländska ungdomar i årskurserna 6 och 9 har svarat på en tio sidor lång enkät med 42 frågor om hur de upplever sin vardag - hur de har det i skolan och på fritiden, med föräldrar och kompisar.
När Folkhälsoinstitutet sedan utvärderat svaren har man tagit fasta på fem indikatorer: psykosomatiska besvär, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, bristande välbefinnande samt hur problemen påverkar vardagslivet.
Målet med undersökningen är att varje skola med resultaten ska kunna se vad den är bra på, och skolor som lyckas bra på vissa områden ska kunna dela med sig av sina erfarenheter.

Stora skillnader
Skolorna på Gotland uppvisar stora skillnader. Av svaren att döma verkar niorna vid Klinteskolan må bäst, medan andelen elever med koncentrationssvårigheter och bristande välbefinnande är hög vid Högbyskolan i Hemse. Många av eleverna där uppger även att problemen inverkar på vardagslivet.
Svaren från niorna i Romaskolan visar att påfallande många både röker och dricker alkohol ofta, och mobbning är mer frekvent där än på andra skolor.
Även högstadieskolorna i Visby uppvisar olika bilder.
Slående många niondeklassare på Södervärn röker, men i övrigt är det få som känner psykosomatiska problem, nedstämdhet eller bristande välbefinnande. Bara ett fåtal tycker att problemen inverkar på det dagliga livet.
Vid Solbergaskolan är andelen som upplever nedstämdhet och psykosomatiska problem påfallande hög, och fler än vid Södervärn tycker att det påverkar det dagliga livet.

Problem i sexan
Bland de gotländska eleverna i årskurs 6 har många problem med koncentrationen, men även andelen med psykosomatiska problem ligger över genomsnittet. Även på andra områden är resultaten för sexorna sämre än för niorna, och eleverna i sexan uppger också i högre utsträckningen att problemen påverkar vardagslivet.
- Det är en förvånansvärt stor skillnad i resultatet mellan sexan och nian. Vi måste göra en rejäl analys av materialet, säger grundskolechef Mats Hanell.
Öns rektorer samlas till möte i morgon. Folkhälsoinstitutets rapport lär säkert diskuteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om