Hur mycket får dagens ungdomar i veckopeng eller månadspeng? Är det fasta belopp eller får de be om pengar efterhand som behoven infinner sig? Det verkar finnas lika många sätt som det finns familjer, och med dagens teknik kan det till och med vara kul för föräldrarna.
Veckopengen.se är en app som gör att föräldrar kan styra över både pengar och sysslor som ungdomarna ska få. Exempelvis kan man lägga in krav på att sängen ska bäddas och dessutom kräva bildbevis, innan pengarna förs över. Men det går även att lägga in valfri ränta så att barnen på ett väldigt lätt sätt kan se hur saldot växer, och att det kan löna sig att spara. Men de flesta banker har egna fiffiga program och lösningar för just veckopeng eller månadspeng.
Timo Hougaard är kurator på BUP, barnpsykiatri och ungdomspsykiatrin i Visby, och jobbar med familjebehandlingar. Han tycker inte att det finns några givna regler för veckopengar.
– Varje familj måste hitta sitt förhållningssätt, vad föräldrarna har med sig från sin barndom. Men att använda pengar som maktmedel är sällan bra.
Att barnen måste hjälpa till hemma för att få sin veckopeng tycker han är tveksamt.
– Tänk dig om mamman skulle säga till pappan att han får 200 kronor om han byter däck på bilen. Det skulle inte bli en hållbar relation. Ibland kan det fungera att locka med pengar för att bryta ett mönster, till exempel om barnet har svårt för att hjälpa till.
– Man ska inte heller bestraffa genom att ta bort pengar, använda det som styrmedel. Möjligen trigga barnet genom att ge lite mer för att uppmuntra ett beteende.
Barns uppfattning om vad pengar är värda växlar mellan olika individer. När de är omkrig 8-10 år har de hyfsad kontroll på vad som händer när man använder sina pengar.
-. Barn kan bli ledsna om det gjort något som inte är bra, köpt något som det ångrar, och man ska inte låta barn misslyckas om man tror att de blir jätteledsna. Men man behöver ha lite is i magen som förälder. Oftast vinner man på att släppa kontrollen. Det över självständighet, säger Timo Hougaard
På Atheneskolan i Visby sitter niorna i bildsalen och förbereder personliga presentationer inför den stundande Mallorcaresan. Alla ungdomar kommer bli inackorderade hos värdfamiljer, och somliga har sparat sina månadspengar till resan. I alla fall de som får några.
Några av niondeklassarna får hela sitt barnbidrag utbetalt, medan andra får pengar vid behov. Några av de som har fast månadspeng får allt mellan 350 till 1 050 kronor i månaden. Men då skiljer sig också vad som ingår i pengen.
Hilma Pettersson har sitt sparmål klart, och det är inte ett av de billigare målen.
– Jag håller på med ridsport och sparar just nu till en ny ridhjälm. Den kostar 5 000 kronor, säger hon.
Om hon får säga det själv så är hon bra på att spara, men erkänner villigt att det mesta hon köper är hästrelaterade.
Bordskamraten Vilma Persson försöker spara hon också, men till vad vet hon inte riktigt.
Flera av niondeklassarna har jobbat under sommaren och tjänat bra med pengar som det förhoppningsvis finns kvar av, medan andra har fortsatt att jobba utanför skoltid. Men alla är de rörande överens om att det ingår att hjälpa till hemma.
– Det sker per automatik, i alla fall för mig eftersom min mamma jobbar olika tider på dygnet. Det är nödvändigt att jag hjälper till hemma, säger Hilma Pettersson.
För bröderna Uno och Otto Hedlund som går i sjätte respektive fjärde klass är det pengar in på ett betalkort som gäller. Hedlund den äldre är en klippa på att spara, och har lyckats köpa både airboard, ipad och om några dagar även en ny speldator för sina egna pengar. Den sistnämnda får han lite bidrag till. Men lillebror kör på en annan taktik, nämligen att pengar är till för att brännas. Här är det Pókemonkort som gäller för precis hela slanten.