"Man kan börja i sin egen grönsakslåda"

Miljöproblemen är globala, men från din egen grönsakslåda kan du förändra. Det är grundtanken i miljögruppen Omställning Gotland.

Återbruk. Monica Bekken, Malin Sjöstrand och Renée Stjernstedt från textilgruppen Textilkalas demonstrerade hur man kan återbruka gamla kläder genom att sy och designa om dem. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM

Återbruk. Monica Bekken, Malin Sjöstrand och Renée Stjernstedt från textilgruppen Textilkalas demonstrerade hur man kan återbruka gamla kläder genom att sy och designa om dem. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM

Foto: Tobias Wallström

Visby2011-05-23 04:00

Vid sitt första egna arrangemang försökte de inspirera Levas gäster till smartare miljöval.

För fem år sedan startade transitionsrörelsen i den engelska staden Totnes. Nätverket är en miljörörelse som arbetar för att hitta lokala lösningar på miljö- och klimatproblem. Medlemmarna arbetar i lokalgrupper för att påverka framtiden i sin egen by eller på sin egen ö.

- Vi gör aktiva val varje dag och vi vill inspirera varandra att göra val som är mer hållbara, säger Ingrid Gustafsson.


Börja nära
Under våren har lokalgruppen Omställning Gotland bildats och i helgen presenterade de sina tankar och idéer på Leva Kungslador, där de hade laddat upp med en liten cykelverkstad, växtmarknad och en verkstad för redesign av kläder.

- Ingen orkar engagera sig om man börjar där uppe och bara pratar om de stora sammanhangen. Vi vill väcka en medvetenhet om att man kan göra mycket själv och börja i sin egen grönsakslåda, säger Inger Dohlwitz Ahlberg, som är en av dem som har varit med och bildat lokalgruppen.


Meningsfull odling
När man börjar från grunden handlar det förstås om maten. Oskar Kullingsjö stod vid det lilla plantståndet där man kunde byta in sin egen planta mot något som någon annan odlat.

- Vi vill uppmuntra folk att odla mer själva. Det går, även om man bor i lägenhet och bara har balkong. Och det är meningsfullt, för sallad, tomater och annat som man brukar odla på balkonger är odlingar som är väldigt resurskrävande när de odlas kommersiellt, säger Oskar Kullingsjö.


Vill samarbeta
Arbetet börjar lokalt - i den egna grönsakslådan - men tanken är inte att det ska stanna där. Inger Dohlwitz Ahlberg är glad över att Region Gotland är en ekokommun som siktar på att vara självförsörjande på energi år 2025.

- De är redan på spåret och jag hoppas att vi på sikt ska kunna samarbeta med kommunen säger hon.

Just nu har Omställning Gotland ett tiotal medlemmar, men de siktar på att bli betydligt fler.

Omställning Gotland är en lokalgrupp av det internationella nätverket Transition Towns.

Nätverket arbetar för att skapa starka och hållbara lokalsamhällen.

I lokala grupper som bildas i kommuner och stadsdelar arbetar man för att inspirera och uppmuntra varandra och andra att genomföra lokala initiativ för en hållbar framtid

Transitionsrörelsen startade i Totnes i England 2006. Folkrörelsen har sedan dess spritt sig över världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om