Lyran till eldsjäl som brinner för musiken

Musik gör lyssnarna smartare och får dem att må bättre, enligt radioprofilen Eva Sjöstrand som är årets pristagare av kören NS musikpris Lyran.

Eva Sjöstrands hjärta klappar för musiken och för sitt stora engagemang belönades hon i fredags av kören NS.

Eva Sjöstrands hjärta klappar för musiken och för sitt stora engagemang belönades hon i fredags av kören NS.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-04 10:31

I radions garage sjunger sångarna i NS i största hemlighet upp sig. Joakim Åstrand sänder direkt från Studio tre, dit han lurat journalisten Eva Sjöstrand för att prata om hennes stora intresse musik.

– Det här är roligt, säger Bjerne von Schulman busigt, medan kören plötsligt smyger in och fyller den lilla sändningsstudion såväl fysiskt som musikaliskt.

– Nej, nu får du spela lite musik, säger en överraskad Eva Sjöstrand till Joakim Åstrand och förklarar att hon känner sig fullständigt grundlurad över att få ta emot NS årliga musikpris Lyran i direktsändning.

Enligt körens språkrör Bjerne von Schulman har pristagaren Eva Sjöstrand "I sanning berikat vår värld av musik". Dels genom att ge sin röst åt musikprogram i Sveriges Radios P2, där hon på lördagar är programledare för "Lördagsmorgon", men också som författare bakom en mängd olika musikskådespel på öns scener genom åren. 

Vad är det då som gör att Eva Sjöstrand ända sedan moster Tyra sjöng skillingtryck för henne som liten har fångats av musiken?

– Musiken har närmare till känslan och går förbi intellektet. Många undersökningar visar att man mår bra och blir smartare av musik, säger Eva Sjöstrand och förklarar att hon tycker att musik borde vara ett lika självklart och viktigt ämne i skolan som matematik.

Efter att ha jobbat som journalist och kulturredaktör på GT värvades Eva Sjöstrand till Radio Gotland 1990, för att ersätta Lennart Bergh. Där blev hon kvar drygt tio år.

– Nuförtiden ska det inte vara några lokala kulturprogram och kultur värderas inte högt i P4, säger hon och berättar med entusiasm om rollen som programledare i P2:s "Lördagsmorgon".

Där får hon varje lördagsmorgon förmånen att välja musik till två och en halv timmes sändning.

– Det är inget man snyter ur näsan och det är mycket arbete med att tänka igenom varje program, säger Eva Sjöstrand och förklarar att det hon tycker är allra roligast med programmet är att få vara berättare och lyfta fram historier för lyssnarna, inte sällan med ett kvinnligt perspektiv.

Kvinnors roll i historien skrivs sällan och berättas inte som männens, menar Eva Sjöstrand.

– På något sätt får varje generation göra om kampen och män får gräddfil till uppmärksamheten, säger hon.

Själv sjunger hon sedan snart 40 år i Allmänna sången och spelar dessutom i Gotlands balalajkor. 

– Där är det 100 procent musik och 150 procent glädje, säger Eva Sjöstrand.

I direktsändning smög sig körsångarna in i radions studio och hyllade Eva Sjöstrand med priset Lyran och skönsång.
I direktsändning smög sig körsångarna in i radions studio och hyllade Eva Sjöstrand med priset Lyran och skönsång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!