Lucas skrevs ut tre dagar före sin död – lasarettet får kritik

Efter Lucas Jerstedts död 2022 har hans familj flera gånger anmält vården för att ha gjort fel. Nu har IVO granskat ärendet och riktar kritik mot Visby lasarett på flera punkter. 
– De påstod att de inte gjort fel, det känns bra att det blev en utredning, säger systern My Jerstedt som står bakom anmälan.

Lucas Jerstedt dog av en överdos den 5 juni 2022.

Lucas Jerstedt dog av en överdos den 5 juni 2022.

Foto: Paula Zielinski

Visby2025-03-21 20:00

Visby lasarett får kritik i flera avseenden gällande vården av Lucas Jerstedt när han kom i till akutmottagningen den 2 juni 2022 efter en överdos av lugnande medel. På lasarettet fick han läkemedel mot akut förgiftning och morgonen efter skrevs han ut. Tre dagar senare hittades han avliden i sitt hem. 

När Lucas skrevs ut från sjukhuset gjordes en anmälan om tvångsvård som skickades till beroendeenheten på socialförvaltningen. Enligt sjukhusets rutiner ska anmälan faxas men istället skickades den med posten, vilket innebar att det skulle ta flera dagar innan den kom fram. En kopia skickades även med post till beroendeakuten där Lucas Jerstedt var inskriven.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kommit fram till att det saknas en utredning av patientens psykiska status och suicidrisk vid utskrivningen. Utredningen visar även att Visby lasarett brustit i samverkan med socialtjänsten och beroendemottagningen och att de inte har följt sina rutiner.

undefined
My Jerstedt hoppas att hennes anmälan kan göra att andra inte drabbas av samma fel i vården i framtiden.

Det var Lucas syster My Jerstedt som skrev anmälan till IVO.

– Jag tycker att det känns bra. Jag har pratat mycket med Maria Amér tidigare (chefläkare på Visby lasarett reds. anm). De påstod att de inte gjort fel, det känns bra att det blev en utredning. Det kanske hjälper någon annan i framtiden att man får gå igenom och se vad man har gjort fel, säger hon och fortsätter:

– Däremot är det synd att jag missade att anmäla socialtjänsten. De var vid Lucas den dagen han dog, de trodde först att han var död när de gick in. Sen sa de att de skulle ha telefonkontakt med honom under dagen, sen åkte de. 

LÄS MER: Lucas dog 26 år gammal – familjen kämpar mot myndigheterna

Innan socialtjänsten gick ska Lucas, enligt My, även ha sagt att han var trött på livet.

– Sen ringde socialtjänsten honom sju gånger utan att han svarade innan de skickade dit polisen, säger hon.

Det hann gå ungefär fyra timmar från det första till det sista samtalet till Lucas och när polisen kom fram var han redan död.

– När de kom dit var han fortfarande varm på vissa kroppsdelar, säger My.

Nu har det gått över två år och My har fått veta att det är för sent att göra en ny anmälan.

– Jag är ändå nöjd med det här, säger hon.

Socialtjänsten på Gotland anmälde aldrig sig själva till IVO, men genomförde en internutredning i samband med Lucas bortgång. 

”Utredarens bedömning av händelsen är att berörd personal inom socialtjänsten handlat på skäligt sätt utifrån den information och det ansvar man har vid varje given tidpunkt vid dagen för händelsen”, stod bland annat att läsa i internutredningen, som Helagotland berättade mer om våren 2023.

undefined
Maria Amér, chefläkare Visby lasarett.

Chefläkare Maria Amér har tagit del av IVO:s beslut men vill i nuläget inte kommentera kritiken.

– Jag har en dialog med verksamhetschefen om det, jag får återkomma när det är klart, säger hon.

Har ni ändrat era rutiner på något sätt efter det som inträffat?

– När det kommer till den här typen av allvarliga vårdskador är det vårt uppdrag att se över var vården har brustit så att det inte ska kunna ske igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!