När regionfullmäktige i måndags beslutade att godkänna Gotlandshems utförsäljningar av 224 lägenheter fanns kvarteret Skalbaggen 1 med på listan. Området ligger strax intill det som ska rivas och återuppbyggas vid Myrstigen, och kommer enligt bolaget omgående att lämnas till fastighetsmäklare för att säljas.
Liksom i kvarteret Sjöliljan på Galgberget fanns tankar hos de boende i Skalbaggen på att ta över och bilda bostadsrättsförening, där de själva skulle köpa kvarteret.
– Förra året gick några runt och kollade intresset, men det var väldigt svalt. De som bor här har inte råd. Vi skulle ha svårt att hosta upp en kontantinsats, så som läget ser ut med räntorna, säger Louisa Johansson.
Hon bor sedan 2016 i Skalbaggen, i en stor lägenhet som ändå är trång för henne, man och tre barn. Men familjen stortrivs, i ett lugnt och barnvänligt kvarter med närhet för barnen till kompisar. Efter beslutet i måndags växer oron nu för framtiden.
– Jag hade in i det längsta hoppats att det skulle bli ett nej. Nu sitter vi här. Jag tycker att det är skamligt, säger Louisa Johansson, starkt kritisk till de styrande politikernas beslut att ställa sig bakom en utförsäljning.
Louisa Johansson vänder sig mot att ett allmännyttigt bostadsbolag med regionen som ägare kan få sälja ut så många lägenheter.
– Det är bara att titta bakåt vad tidigare utförsäljningar har lett till. Det är inte okänd mark. Att bo i allmännyttan i det som Gotlandshem är satta att förvalta har det funnits en trygghet i. Nu känns det mer som att bolaget drivs som ett storföretag, där en försäljning är en väldigt kortsiktig lösning för att få in pengar, säger hon.
För familjen och de andra boende i kvarteret, menar Louisa Johansson, skapar den snabba försäljningen till en ny aktör stor oro för framtiden. Med en ny köpare kan de bo kvar och fortsätta vara hyresgäster. Men farhågan är att de inte har råd, med ett bolag som köper upp, höjer standarden och renoverar. För att därefter tjäna pengar i form av höjda hyror eller att ombilda allt till bostadsrätter i eget vinstsyfte.
– Jag tycker att det finns ett ansvarstagande hos regionen att inte bara sälja till vem som helst. I kvarteret Sjöliljan bor många som har sålt sina hus och flyttat till stan. De har råd att bilda bostadsrätter – men vi som bor här har missat bostadståget, säger hon.