Löfven håller sitt jultal i Visby

Efter att ha nobbat Almedalsveckan två av de senaste tre åren, kommer partiledaren och statsministern Stefan Löfven till Visby för att hålla sitt jultal.

2018 var Stefan Löfven på plats i Almedalen, men både 2017 och 2019 ratade han politikerveckan på Gotland.

2018 var Stefan Löfven på plats i Almedalen, men både 2017 och 2019 ratade han politikerveckan på Gotland.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Visby2019-11-28 06:09

Förra året höll Stefan Löfven jultal i Avesta. I år håller han jultalet i Visby. På tredje advent, den 15 december, i S:t Nicolai ruin.

– Det ska bli jättekul. Jag brukar förlägga både sommar- och jultalen till olika platser för att uppmärksamma hela landet, säger Stefan Löfven.

Att jultalet skulle vara plåster på såren för att partiledaren nobbat Almedalen både 2017 och 2019, håller han inte med om.

–  Nej, att jag har valt att göra annorlunda med Almedalen några år har varit ett medevetet val. Det har aldrig varit någon kritik mot Gotland, min kärlek till Gotland är väldigt stark. Jag har besökt Gotland många gånger och kommer att fortsätta göra det, säger Stefan Löfven.

Den senaste tidens opinionsmätningar har visat på rekordlågt väljarstöd för Socialdemokraterna.

Vad ska ni göra åt det?

– Det är naturligtvis att fokusera på välfärd och trygghet, vi lämnar ingen kommun eller del i landet i sticket. Tryggheten i de områden där det skjuts och sprängs och att slå tillbaka mot den grova, organiserade brottsligheten är i fullt fokus, säger Stefan Löfven.

Är det detta du ska ta upp i ditt jultal?

– Självklart är välfärd och trygghet två frågor i fokus, men i vilken inramning eller vilket anslag jag kommer att ha är inte klart än.

Statsministern lämnar heller inga besked om Almedalen 2020.

– Vi har inte bestämt något för sommaren 2020 än, vi får återkomma, säger Stefan Löfven.

Att partiledaren håller sitt jultal här gläder Ulla Pettersson, ordförande för Socialdemokraterna på Gotland.

– Det är jätteviktigt för oss, det blir lite ett kvitto på att vi är viktiga också. Vi var lite besvikna när han inte kom till Almedalsveckan och det har vi också framfört.

Hon tycker att det också finns en poäng i att Löfven kommer till Gotland nu.

– Vi vill ha hit alla partiledare under Almedalsveckan, men det ligger också ett värde i att partiledarna kommer hit en annan tid på året än på sommaren. Att de ser att det är så här vi har det, så här är det med kommunikationer, så här är vädret, så här ser verksamheterna ut så här års.

Att ha partiledaren på besök ger också möjlighet för partiet lokalt att lyfta frågor som är viktiga på Gotland.

– Vi passar alltid på att föra fram våra egna frågor. Som kostnadsutjämningen som nu genomförs, som är mycket viktigare för oss än för storstadsområdena och som vi jobbat mycket för, säger Ulla Pettersson.

Här, i S:t Nicolai, ska statsministern hålla sitt jultal.
Här, i S:t Nicolai, ska statsministern hålla sitt jultal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!