"Ligger speciellt som porten till Visby"

En av Visbys största bilhandlare och bilprovningen kan få flytta på sig. Visionen är att det ska bli nya bostäder och kontor strax ovanför Visby hamn.

Området med fastigheterna Visby Cypressen 10, 11 och 13 kan komma att förändras rejält.

Området med fastigheterna Visby Cypressen 10, 11 och 13 kan komma att förändras rejält.

Foto: David Skoog/Arkiv

Visby2020-04-01 07:05

Lars-Åke Pettersson och Andreas Gahne äger tillsammans fastigheterna Visby Cypressen 10, 11 och 13, precis vid rondellen strax ovanför Visby hamn. Under tisdagen lämnade de in en ansökan om planbesked i hopp om att få förändra området, som bland annat innefattar Visby Bilcity och Bilprovningen. 

"Fastigheterna ligger i blickfånget vid Visbys södra entré och exponeras mot Färjeleden och Söderväg. Planansökan avser pröva möjligheten att omvandla området från dagens industri och bilvaruhandel till centrumnära kvarter med attraktiva ändamål i relation till omgivningen", skriver de i sin planansökan till Region Gotland och fortsätter:

"Ett stadsutvecklingsprojekt, vars målsättning är att skapa ett tilltalande område med boende, kontor och offentlig verksamhet såsom vårdinrättning eller konst- och designmuseum".

Lars-Åke Pettersson säger att de under en tid funderat kring vad de skulle kunna göra med området.

– Om vi ska få till en sådan här förändring i området är min uppfattning att det ska vara en hel del bostäder. Det tror jag är nödvändigt, säger Lars-Åke Pettersson.

Konstmuseet kan inte vara kvar i sina lokaler är det därför museet finns med i planerna?

– Vi har noterat att de inte har någon lokal i dag och att de kan vara på väg att flytta. Men vi har inte varit i kontakt med dem, säger Lars-Åke Pettersson.

De har bland annat tagit fram ett skissförslag på hur området skulle kunna se ut om det är möjligt att genomföra de här planerna. Till sin hjälp har de tagit den tidigare stadsarkitekten Carin Johanson, som tidigare hjälpt andra entreprenörer på Gotland.

– Vi har haft väldigt stor hjälp av henne, det är hon som väglett oss i det här arbetet. Vi har frågat Carin om vad som är möjligt att göra när man utvecklar en sådan här fastighet och med den omgivningen som finns, säger Lars-Åke Pettersson.

Carin Johanson var stadsarkitekt fram till 2010 och har bra koll på de gotländska förutsättningarna. Hon säger att det är ett speciellt område att få vara med och utveckla.

– Överhuvudtaget pågår det en stadsförvandling där bilvaruhus och bensinstationer flyttar till andra industrimarker. Det här är en omvandlingsprocess som de flesta städer går igenom och det är ett område som ligger väldigt speciellt som porten till Visby, säger Carin Johanson.

Det finns dock flera hinder för att planerna ska kunna gå igenom. Region Gotland har förvisso pekat ut området som ett intressant område att utveckla i sin fördjupade översiktsplan. Samtidigt har dåvarande byggnadsnämnd i februari 2014 sagt att området bör förbli som det är. "Området har i dag en livaktig och mångfacetterad verksamhet allt ifrån bilprovning till läkarmottagning och bör förbli ett verksamhetsområde med tanke på närheten till reningsverket", skrev byggnadsnämnden då.

Närheten till oljecisternerna och Försvarsmaktens återetablering på Gotland spelar också in.

– Vi har reningsverket som sätter gränserna för vad man får göra här. Med förenade krafter kan man på sikt förändra riskområdet som finns runt reningsverket. De har godtagit omgörningen av hotellet. Vi får se vad det här landar i, det är en idéskiss och vi får se om det blir såhär eller på något annat sätt, säger Carin Johanson.

Vi har sökt regionens planchef Anders Rahnberg för en kommentar.

gasgasdgasd

jhsfjhnsdfjhnsf sbhsdfbhsdfbhsdf

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!