Under en period i slutet av oktober gick Visby lasarett upp i stabsläge och höjde sedan beredskapen till förstärkningsläge. Antalet inneliggande patienter var så högt att vårdplatserna inte räckte till och man fick öppna extra platser. Två olika faktorer inträffade samtidigt, något som inte händer så ofta.
– Det var dels ett högt inflöde, flera svårt sjuka patienter behövde våra platser och sedan hade vi under perioder svårigheter att få ut våra utskrivningsklara patienter, säger sjukhuschef Cathrine Malmqvist.
Situationen löstes genom att de sex extra vårdplatser som finns på lasarettet öppnades. Man bemannade också fyra tillfälliga platser och hade även beredskap för att ha patienter kvar på akuten.
– Det vill vi aldrig, men i ett sådant läge handlar det om att se till att vi har en bra patientsäkerhet, säger Cathrine Malmqvist.
Att socialförvaltningen ibland inte kan ta emot utskrivningsklara patienter kan ha flera orsaker, enligt socialdirektör Marica Gardell.
– Det kan bero på att det är fullt på korttidsboendet, det kan vara att man ska hem med hemtjänst men att man behöver göra någon form av bostadsanpassning hemma. Det kan också vara så att man behöver komma till ett demensboende och att det inte finns plats just nu, säger hon.
Hennes recept för att undvika att patienter fastnar på lasarettet handlar dels om att förbättra kommunikationsvägarna mellan sjukvården och socialförvaltningen men också om att så få som möjligt behöver läggas in på lasarettet.
– Det bästa är ju om man kan förebygga så att man inte hamnar på sjukhuset. Sedan måste man kunna göra det tryggt att komma hem, till exempel när det gäller hjälpmedel eller bostadsanpassning, säger Marica Gardell.
Gotlands ökande andel äldre i befolkningen gör att det finns risk att liknande situationer uppstår i framtiden. Cathrine Malmqvist och Marica Gardell är båda överens om att hälso- och sjukvården och socialförvaltningen måste fortsätta att samarbeta.
– Jag tror att socialförvaltningen måste ha fler platser med särskilda boenden, men vi måste också fundera på om vi behöver ha fler vårdplatser permanent, säger Cathrine Malmqvist.
– Vi är bara i början på en demografisk utveckling och vi behöver lära oss att jobba på många olika sätt. Sedan är det ju stora förändringar på gång som handlar om god och nära vård, säger Marica Gardell.