Den 19 augusti förra året fick SOS Alarm in ett samtal från en gotländsk man i 30-årsåldern som berättade att en husvagn uppställd på Lilla Hästnäskvior strax norr om Visby hade fattat eld. Enligt mannen ska husvagnen ha självantänt, och inuti ska det ha funnits gasoltuber.
I larmsamtalet berättade mannen även att det fanns fyra personer på platsen som ska ha ”fått i sig massor av rök”. Han ska även i samtalet ha sagt att han ”vill ha en bra brandkår då det glöder riktigt bra”, och han uppgav även ett falskt namn.
När räddningstjänst, ambulans och polis kom till platsen fanns där ingen brinnande husvagn, och det fanns heller inga rökskadade personer. I en polisrapport har en av poliserna som var på plats uppgett att man inte hittade någon brinnande husvagn, och polispatrullen kände heller ingen röklukt när man klev ur sin bil.
Polisen lyckades snabbt identifiera vem som ringt larmsamtalet, och mindre än en timme efter att det ringdes hölls det första förhöret med den misstänkte mannen.
Då berättade han att han varit på fest under den aktuella kvällen, och att han ska ha sett hur det brann i en husvagn när han cyklade hem från festen. Väl hemma ska han ha gått in till grannen, där det var ”full fest”, och berättade om branden. Enligt mannen ska någon helt okänd person då ha lånat hans mobiltelefon och ringt larmcentralen.
I förhöret framkommer det att han nekar till brott, och att han inte vet vem det var som ringde larmsamtalet.
Dagen efter hålls ytterligare ett förhör, men i förundersökningsprotokollet framgår det att mannen då inte svarar på någon av polisens frågor.
Mannen åtalades i december förra året, och nu på torsdagen ska ärendet avgöras i Gotlands tingsrätt.
Jonatan Ahdrian arbetar som räddningsledare och yttre befäl på Räddningstjänsten på Gotland, och han säger att det på Gotland är ovanligt med medvetet falska larm.
– Det är inte så ofta vi åker på saker där någon medvetet larmat ut oss falskt, sådant är vi väldigt förskonade från här på ön. Då är det vanligare med misstag där någon larmar oss om att de tror att det brinner, men har svårt att avgöra på långt håll, säger han.
Vad kan det få för konsekvenser när någon ringer in ett falskt larm?
– Händer det något riktigt medan vi är iväg på ett falskt larm så kan det ju få stora konsekvenser för dem som verkligen behöver vår hjälp. Så man kan väl säga såhär att det är obra att medvetet ringa in ett falsklarm.
Förutom falskt larm har mannen i 30-årsåldern även åtalats för olaga hot. Enligt åtalet ska mannen under förra sommaren ha hotat en annan man över telefon. Den hotade mannen spelade in samtalet, och där kan man höra att han säger att han ska söka upp, ”märka” och slå ihjäl den andre mannen. Även de här anklagelserna har mannen nekat till.