Lärare om nya betygen: "Ger mycket frihet"

Regeringen vill införa ämnesbetyg i gymnasiet och förenklar betygskriterierna. Läraren Anders Randler anser inte att förändringar gör någon större skillnad.

Anders Randler undervisar i matematik och programmering på Wisbygymnasiet. Han har arbetat som lärare i nästan 30 år.

Anders Randler undervisar i matematik och programmering på Wisbygymnasiet. Han har arbetat som lärare i nästan 30 år.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-02-03 07:10

Regeringen har sett över skolans betygskriterier, som har fått kritik för att ha varit svårtolkade, vilket GA skrev om i lördags. De nya kriterierna ska börja gälla från och med höstterminen och har kortats ner i förhoppning om att bli mer begripliga. Anders Randler arbetar som matematik- och programmeringslärare på Wisbygymnasiet, och har jämfört de gamla och de nya kriterierna.

– Det har blivit förenklingar och förändringar. Det ser ut som att de har strukit ungefär 80 procent av orden och skapat en koncentrerad version. Det känns som att det finns en risk att kriterierna inte ger ett detaljerat stöd i min betygsättning, säger Anders Randler.

Han förklarar att för honom är de nationella proven en mycket viktigare måttstock vid betygssättning, än de underlag som formuleringarna i kriterierna ger.

– En idé skulle vara att ha ett antal elevexempel till de olika betygsnivåerna, som man har på nationella proven. Det täcker ändå inte in allt men kan vara till stöd.

Förändrar de nya kriterierna något i ditt arbete?

– Nej, inte särskilt mycket. Inte för mig som har undervisat i 30 år, däremot tror jag att kriterierna är jätteviktiga för nyutexaminerade lärare. De nya kriterierna ger ganska mycket frihet för personlig tolkning, och då måste det vara bökigare för nya lärare.

Eleverna Valter Jönsson och Gustav Blomberg sitter kvar i skolan framför sina datorer efter dagens sista lektion. Ingen av dem har för vana att läsa betygskriterierna.

– Man har väl koll på ett ungefär. Jag går inte in och kollar rent allmänt utan i så fall inför en ny kurs, säger Gustav Blomberg.

Regeringen är även överens med samarbetspartierna om att införa ämnesbetyg i gymnasiet, i stället för att eleverna som nu får betyg för varje enskild kurs. Med ämnesbetyg blir det den samlade kunskapen över hela ämnets gång som vägs in i betyget. Anders Randler är kluven till förslaget.

– Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det än, förutom att det skulle innebära stora förändringar för gymnasieskolan. Som det är nu är eleverna lite mer på tårna, men i vissa fall är det bra med ämnesbetyg om en elev till exempel varit sjuk mycket, säger han.

Även eleven Valter Jönsson ser både för- och nackdelar.

– Å ena sidan är det nog bra med lite stress, så att man inte slappnar av för mycket. Å andra sidan vore det bra att få mer tid till att förbättra sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!