Lärare får hosta och huvudvärk

Lärarnas enkät ger en tydlig bild. På punkt efter punkt får arbetsmiljön i F-huset sämre betyg än genomsnittsskolan.Personalen mår dåligt. Men inte så illa att verksamheten måste stoppas akut.

Foto:

Visby2011-10-18 04:00


Hur mår personalen i F-huset?

Dåligt. 42 procent känner sig trötta varje vecka. 31 procent har ofta ont i huvudet. 42 procent uppger att de känner heshet och är torra i halsen varje vecka. En fjärdedel har astmatiska besvär.

71 procent anser att luften i F-huset ofta är dålig och 63 procent besväras av torr luft. Det är mer än dubbelt så många som i genomsnittsskolan. Nästan hälften besväras av för hög rumstemperatur och lika många klagar på dålig lukt.

Inte bara luften ger problem. 56 procent besväras av buller, och av dem pekar 97 procent ut ventilationen. Bara 14 procent svarar att högljudda elever orsakar besvär.


Belyser läget
Av 49 som uppgett sitt allmänna intryck om den inre miljön anser 45 att den är dålig eller mycket dålig. Två anser att den är acceptabel och två tycker att den är bra.

Det kan man utläsa av svaren på den miljömedicinska enkät som Lärarnas riksförbund presenterade i går. 52 personer deltog, merparten lärare och alla med tjänst förlagd till F-huset. Svaren belyser det aktuella läget, hur miljön upplevts den här terminen.

Undersökningen använder en modell som universitetssjukhuset i Örebro tagit fram och som använts på nära 300 skolor.

Det finns 10 000 svar att jämföra med.

Trots problemen anser hälften att den psykosociala arbetsmiljön är acceptabel eller bra. Sex procent tycker till och med att den är mycket bra.

Utifrån enkätsvaren ska Lärarnas riksförbund avgöra om undervisningen i F-huset ska skyddsstoppas, en åtgärd som skyddsombudet kan vidta om arbetet är en "allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa".

Men innan lärarfacket beslutar om ett stopp inväntar man nya provsvar om luften.

- Tre undersökningar ska göras. En får vi nog svar på den här veckan, säger Peter Lerman som är vice huvudskyddsombud i Lärarnas riksförbund.


Höstlov
Förutom fler provsvar så spelar höstlovet roll för hur lärarna ska agera.

- F-huset har varit ett problem i en massa år, så vi kan nog härda ut en vecka till. Men efter lovet är det läge att agera, säger han.

Peter Lerman ser den utflyttning av lektioner från F-huset som hittills gjorts som en symbolhandling. Men gymnasiechefen Jan Holmquist hävdar att en tredjedel av lektionerna, kanske ännu mer, har flyttats ut.

- Efter höstlovet byter vi schemaperiod och har möjlighet att flytta ännu fler, tillägger han.

Även Jan Holmquist inväntar provsvar med intresse, och han vill ta ännu fler prov på luften. Genom att ta särskilda prov i klassrum kan man fastställa hur många elever det är möjligt att ha på varje lektion.

Men mest av allt inväntar han politikernas besked som kommer nästa månad, då F-husets framtid definitivt spikas.

- Vår nuvarande handlingsplan gäller oktober och november. Vad vi ska göra sedan beror helt på de politiska besluten, säger Jan Holmquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om